Apulië

Castel del Monte – Apulië

Dit kasteel heeft een enorme universele waarde door de perfectie van zijn vormen, harmonie en fusie  van culturele elementen afkomstig uit Noord-Europa, de Islamitische wereld en uit de klassieke oudheid. Een uniek meesterwerk van Middeleeuws architectuur en weerspiegelt het humanisme van haar stichter keizer Frederik II, die heel veel van Apulië hield, zoveel dat hij er honderden kastelen heeft gebouwd zodat hij en zijn familie dit gebied goed kon regeren. Dit kasteel is rond 1240 gebouwd en staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst.

Castel del Monte ligt op een hoge heuvel, 540 meter boven de zeespiegel. In 1876 werd het kasteel eigendom van de Italiaanse staat. Het was zeer vervallen, werd gerestaureerd en kreeg de status van nationaal monument. Het kasteel is bekend om zijn achthoekige vormen, in elke hoek  bevindt zich een achthoekige gevechtstoren, verdeeld over twee verdiepingen met acht zalen verzameld rond een achthoekige binnenplaats.

Er zijn drie soorten steen/ bouwmaterialen gebruikt, hun combinatie en distributie in het gebouw zijn niet willekeurig en spelen een belangrijke rol in onze perceptie van kleur. Als eerste de plaatselijke kalksteen wit of roze, dit hangt af van de dag- en weersomstandigheden. Wit of licht geaderde marmer werd veel intern als decoratie in de zalen of bij de mooie ramen gebruikt en de ‘Breccia koraal’ met zijn opmerkelijke kleur in de zaal op de begane grond en in de afwerking van de deuren en ramen, binnen en buiten.

Het Castel del Monte staat in de Italiaanse gemeente Andria, provincie Barletta-Andria-Trani, regio Apulië.

Openingstijden:

1 maart-30 september          10.15 uur- 19.45 uur

1 oktober-28 februari            09.00 uur- 18.45 uur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *