Calabrië,  eilanden/ le isole,  regionale gerechten en produkten

De Chinotto

 

Als je een chinotto besteld in Italië krijg je een cola-achtig drankje. Het is net zoals de coca-cola, een koolzuurhoudende drank met een donkere kleur, maar het heeft een bitterzoete smaak. Nog een verschil is dat er zich in de chinotto veel meer cafeïne bevindt dan in een coca-cola. Het wordt veel gebruikt in de Italiaanse amari, zoals in de populaire campari.

De chinotto is een plant, net zoals de sinaasappel en de bergamot, dezelfde familie maar zeker niet dezelfde smaak en het heeft een exotische en mysterieuze afkomst. waarschijnlijk afkomstig uit China. De wetenschappelijke naam is Citrus Myrtifolia, een boom van ongeveer anderhalve meter met weinig takken maar met veel donkergroene bladeren. Het heeft een geurende bloesem, de vrucht is fel oranje en is zo groot als een pingpong bal. Deze is niet zo te eten want daar is het veel te zuur voor. Je vindt deze vrucht voornamelijk in Ligurië en Sicilië, maar ook in Calabrië, waarschijnlijk geïmporteerd door een zeevaarder uit Savona in het jaar 1500.

Met het extract van de chinotto maakt men dranken. Maar dit niet alleen, het extract wordt gebruikt in gebak en taarten of er wordt marmelade van gemaakt of snoepjes. De bloem en het schors van de boom wordt verwerkt in een middel tegen slapeloosheid en voor een goede spijsvertering. Bovendien is het een prachtige plant om in een pot op je terras of tuin te zetten.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *