Basilicata,  Evenementen Zuid-Italië

Het mei feest

Ondanks de naam doet vermoeden, vindt dit feest rond Pinksteren plaats. Het is gewijd aan de patroonheilige San Giuliano. Het speelt zich af in Accettura, provincie Matera, regio Basilicata. De hoofdrolspelers van het feest zijn twee bomen, een eikenboom ‘ll maggio’ en de ‘cima’, deze worden zorgvuldig gekozen de dag na Pasen. Uit het bos van Monte-Piano wordt de hoogste en rechtste boom gekozen, symboliek voor de mannelijke boom, terwijl de meest groene, met mooie bladeren, voor de vrouwelijke staat en wordt gekozen uit het bos van Gallipolli. Tussen deze twee bomen gaat een ‘huwelijk’ plaatsvinden. Het omhakken vindt plaats op Hemelvaart en gebeurt met een gevoel van respect en eerbied voor de spiritualiteit van de boom.

La cima wordt meer dan 15 kilometer, op de dag van Pinksteren op de schouders gedragen door de ‘cimaiuli’, terwijl il maggio wordt getrokken door meer dan 50 paren van ossen van het ras Podolica. Naast het eten van worsten, kaas en het drinken van veel goede wijn, wordt er gedanst, maar ook veel geschreeuwd en maken ze ruzie om het ritueel en de geest levendig te houden gedurende de hele weg door het bos naar het dorp. Als ze eenmaal zijn aangekomen op het plein Sant’ Antonio en de bomen uit elkaar zijn gelegd, gaat het feest verder door de straten van het dorp, die voor de gelegenheid mooi verlicht zijn. Vervolgens wordt il maggio rechtop gezet en op de dinsdag na Pinksteren vindt ‘het huwelijk’ plaats tussen de twee bomen. Het feest eindigt met een wedstrijd tussen verschillende groepen van jagers en met het klimmen in de stam van de boom. Wie dit feest kan bijwonen, is getuige van iets magisch, een bijzonder feest, dat door velen bestudeerd is geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *