Calabrië,  Verhalen Sandrina

Mijn zoektocht naar asperges

Mooie tijden waren het, toen we nog zo via de moestuin, langs het kippenhok, tussen de enorme eikenbomen door, de helling afdaalden en het dal inliepen dat achter het huis van mijn schoonouders lag. Er liep een beekje met kraakhelder water, waar vroeger de vrouwen uit de buurt nog hun kleding in hadden gewassen. Via grote keien kon je oversteken en dan begon onze zoektocht naar de asperges! Ze groeiden wild rond, dunne groene asperges. Heel anders dan onze asperges, maar lijken ietwat op de groene versie, maar ook dit is het qua smaak en uiterlijk niet. Wanneer we tevreden terugkwamen met een handvol asperges, verwerkte mijn schoonmoeder deze in een heerlijke omelet, met de eieren van haar kippen (gekochte eieren waren uit den boze)!

Nu zo’n twintig jaar later, zijn mijn dierbare eikenbomen omgezaagd, om plaats te maken voor een grote villa, die pal achter de moestuin is verrezen. Deze ligt een stuk lager waardoor er een muur gemetseld is tegen de zijkant van het hogere gedeelte, tegen instortingsgevaar. Het enige gevaar is nu echter, dat onderwijl wij de moestuin aan het bewonderen zijn, het risico lopen om zomaar 3 meter naar beneden te vallen, op het cement, pal voor de voordeur van deze achterburen. Geen mogelijkheid dus meer om bij dit prachtige stuk ongerepte natuur te komen, dat zo langzamerhand door de vele nieuwbouw aan het verdwijnen is.

Sandrina Krijger

4 Reacties

  • Karin

    Ik heb eens even héél goed naar de foto gekeken want ook in Noord-Italie had men het altijd over wilde asperges en bakken in omelet. Zelf ook gedaan.
    Ik vraag me alleen af waarom men het wilde asperges noemt. Omdat de vorm lijkt op een asperge? De smaak is heel anders en dan nog: het is een klimplant. Men gebruikt alleen de groene punten. Lupolo of in het Latijn: Lupulus. In het Nederlands bekend als Hop. En ja, in het najaar met van die mooie hopbellen.
    Ik neem aan dat we het over hetzelfde hebben, toch? Of bedoel je toch echt iets anders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *