Calabrië,  Evenementen Zuid-Italië,  regionale gerechten en produkten

Het feest gewijd aan de zwaardvis

(laatste zondag in de maand juli)

Plaats: Bagnara Calabra, provincie Reggio Calabria

Sinds 1965 herhaalt zich elk jaar in Bagnara Calabra het feest gewijd aan de zwaardvis (il pesce spada). In 1971 waren er nog 1000 bezoekers, nu zijn dit zo’n 4000 geworden, variërend van passanten, toeristen en de inwoners zelf. Het is een belangrijk feest en krijgt ook veel aandacht van de plaatselijke en Nationale pers. De manifestatie georganiseerd door de regio Calabrië heeft tot doel de meest antieke tradities van deze regio te promoveren. De jacht op de zwaardvis begint in de eerste week van juli wanneer de zwaardvis, op zoek naar gezelschap om zich voort te planten, zich voornamelijk in het rustige water van de Straat van Messina bevindt.

De Straat van Messina (Stretto di Messina), is een zeestraat in Italië, die het eiland Sicilië scheidt van Calabrië en die de verbinding vormt tussen de Tyrreense zee in het noorden en de Ionische zee in het zuiden. Deze is 32 kilometer lang en de breedte ligt tussen de 3 en 8 kilometer.

De zwaardvis bevindt zich in Sicilië, Calabrië en in de Straat van Messina. Hij zwemt vaak aan de oppervlakte en maakt sprongen in het water, maar kan ook op 800 meter diepte zwemmen. Hij kan 4,5 meter lengte bereiken en 500 kilo wegen. Maar in deze wateren is de zwaardvis hooguit 3 meter lang en 350 kilo zwaar. De meest gevangen exemplaren zijn 1.20 tot 1.80 cm lang. Het zwaard is meestal 1/3 deel van zijn totale lengte. Het is een solitaire vis, zwemt hooguit met z’n tweeën of in kleine groepen. Hij heeft een grijsblauwe kleur of leisteen bruin op de rug. Karakteristiek is de halve maan vin. Hij voedt zich voornamelijk met vis en is trots en agressief. De zwaardvis wordt beschouwd als een gemiddelde vette vis, dit vet concentreert zich in de buik. Het vlees is wit en stevig met vrijwel geen graten, het heeft een vlezige smaak en lijkt op kalfsvlees.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *