naturisme

‘Naturisme is in Italië snel een zonde’

tekst: John de Graafff

Ze beginnen iets voor elkaar te voelen: Italië en het naturisme. Verspreid over het hele land zijn er al mogelijkheden, tot op de eilanden Sicilië en Sardinië toe. Maar van legalisatie is nog geen sprake en dat zit Gianfranco Ribolzi dwars. De voorzitter van de Italiaanse federatie zal niet rusten voordat deze strijd is gestreden. En gewonnen.

Hoe heeft het naturisme zich in Italië ontwikkeld?

“Een aantal pioniers, met name in de jaren zestig en zeventig, heeft het naturisme in ons land gepromoot. In eerste instantie leidde dat tot de oprichting van een aantal terreinen rond de grote steden. Sinds de jaren zeventig is er sprake geweest van een kleine, maar gestage groei. Vandaag de dag zijn bij de Federazione Naturista Italiana (FENAIT) tien verenigingen aangesloten. Die mogen zich trouwens verheugen in de belangstelling van steeds meer buitenlandse bezoekers, met name uit Nederland en Duitsland.”

Speelt het geloof een rol in de ontwikkeling van het naturisme?

“Italië is een katholiek land, maar de meeste Italianen houden zich niet zo strikt meer aan de eisen van het Vaticaan. Helaas ontstaat er, met name door de media, wel eens een ongenuanceerd beeld van het naturisme. Bijvoorbeeld door het naturisme ongefundeerd te koppelen aan seksuele uitspattingen! In het algemeen gesproken, de katholieke hoek is niet zo vriendelijk als het gaat om naturisme. Naturisme is naakt, naakt is seks, seks is zonde, en dus is naturisme, zonde.”

Zie je een andere beleving van het naturisme in Nederland?

“Nederlandse en Italiaanse naturisten zijn volgens mij gelijkgestemd als het gaat om de uitgangspunten. De Nederlanders hebben natuurlijk een meer protestantse benadering van het leven, maar als het gaat om het naturisme zijn de verschillen niet groot.”

Hoe wordt het naturisme vandaag de dag in Italië beleefd?

“Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Naturisme is nog geen vanzelfsprekende factor in Italië. En dus trekt naar schatting een half miljoen Italiaanse naturisten vaak naar het vrijere buitenland, vooral naar Frankrijk en Kroatië.”

Zijn er regio’s waar het naturisme sterk in opkomst is?

“Van oudsher staat het noorden meer open voor het naturisme dan het zuiden. Hier zijn dan ook de meeste accommodaties. In Emilia Romagna – in het noorden van Italië – bestaat inmiddels een regionale wet, die het naturisme in deze regio echt een impuls heeft gegeven. Piemonte staat op het punt ook een dergelijke wet te krijgen. Echte legalisatie is dit nog niet, maar het is zeker een stap richting volledige acceptatie van het naturisme.”

Zijn er naturistische mogelijkheden buiten de terreinen, aangesloten bij de FENAIT?

“Ja. Gelukkig wel, zou ik bijna zeggen. Maar die zijn niet officieel, want op het gebied van het naturisme ontbreekt het in Italië nog altijd aan wetgeving. Ik moet dus zeggen: op een aantal stranden wordt naturisme getolereerd, op andere niet. En daar kan het dus nog steeds voorkomen dat een ijverige politieman een naakte zonnebader op de bon slingert.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

“Er moet in ons land op korte termijn wetgeving komen over het naturisme, waarin wordt omschreven wat in de dagelijkse praktijk de mogelijkheden en beperkingen zijn. Ik hoop dat het vooral om mogelijkheden gaat. Alleen op die manier creëer je kansen voor potentiële investeerders om geld te steken in naaktcampings of naturistische resorts. Aan de andere kant kunnen de media, met name de Italiaanse, ons helpen met een vriendelijker, minder katholieke aanpak van het naturisme.”

www.nfn.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *