Calabrië,  regionale gerechten en produkten

Fiori di Zucca fritti/ gefrituurde courgette bloemen

Aan de courgette zit een hele mooie oranje bloem waarvan in Italië lekkere gerechtjes worden gemaakt, of deze wordt verwerkt in bijvoorbeeld pastagerechten. Periode maart tot en met september. De beste maand is juli. Maar veelal wordt deze gefrituurd: le fritelle. Een heerlijk hapje voor tussendoor of voor bij het avondeten. Allereerst moet de bloem goed schoongemaakt worden en de stampers verwijderd worden en droog deppen. De fior di zucca bevat veel vitamine A. Een ‘klein’ probleem echter is dat deze bloemen in Nederland nog nauwelijks te vinden zijn!

Benodigdheden:

1 of 2 eieren

meel

zout

melk of water

In een kom gaan de eieren en deze worden flink geklutst, het meel erbij en langzaam aan het water toevoegen. Mijn schoonmoeder voegt echter melk in plaats van water erbij. Vervolgens wat zout erbij. Het moet een redelijk dun beslag worden.

De bloemen worden met de hand grof versnipperd en door het beslag geroerd. De olie wordt verhit en met een eetlepel schep je er telkens een beetje beslag uit.  Je frituurt ze lichtbruin en ze zijn het lekkerst als ze gelijk warm worden gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *