regionale gerechten en produkten

Ficalindia

De cactusvijg noemt met in het Italiaans een fico d’India. Nochtans komt deze cactussoort helemaal niet uit India maar uit o.a. Mexico. Wellicht een verbastering van “Indiaans”. De cactus bereikte Italië via de ontdekkingen van Amerika eind 15e eeuw. Voor de inheemse bevolking zoals de Azteken was deze cactus een heilige plant met symbolische waarde.

Deze robuuste langlevende cactus heeft vlezige stekelige schijven, kan tot 5 m hoog worden en is verspreid over heel Zuid-Italië en de eilanden. Zo kent men op Sicilia verschillende soorten die telkens andere vruchten dragen. Surfarina is de meest geliefde soort, Sanguigna heeft kleine rode smakelijke vruchten. De witte tot lichtgroene vruchten van de Muscaredda worden ijskoud opgediend.

De meest verkochte vruchten op Sicilia van cactussen met geel vruchtvlees worden eerst van hun stekelige omhulsel ontdaan en dan in schijven gesneden en overgoten met Marsala wijn. Op de flanken van de Etna vulkaan wordt van het vruchtvlees zelfs een soort moes gemaakt.

De vrucht is een vlezige bes vol zaden met een gewicht tussen 150g en 400g. De kleur is verschillend naar gelang de soort. De vruchten bevatten heel veel vitamine C en werden daarom vaak aan boord van schepen ingeslagen als middel tegen scheurbuik.

De vijgencactus Opuntia werd overigens initieel niet geplant omwille van de vruchten maar wel voor het winnen van de cochenilleluis. Deze luis produceert een rode kleurstof die in de textielindustrie werd gebruikt. Daarnaast is zo’n rij cactussen natuurlijk ook heel geschikt als markering van stukken land of als stekelige beschermer van tuin en hof.

Het gebruik in de keuken is zeer uiteenlopend: de vruchten vers, in sappen, likeuren, siroop, gelei of in jam maar ook de bladeren vers, gezouten, gepekeld, gekonfijt of in jam.

Hoe ga je nu het best te werk?

Prik de stekelige cactusvijg op een vork en houd de vork in de ene hand. Snijd dan met een scherp puntig mesje in de andere hand in het bovenste deel van de vrucht net onder de schil. Verwijder nu de schil in spiraalvorm van het vruchtvlees. Een “prof” schilt zo’n spiraal in één stuk. De geschilde vrucht kan zo gegeten worden maar is ook lekker in een gemengde vruchtensalade. Eet echter met mate! Te grote hoeveelheden leiden namelijk tot darmklachten (obstructie).

http://www.receptenitalie.be/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *