eilanden/ le isole,  Interviews

Interview Sardinië

Op het eiland Sardiniё wonen al sinds begin 2005  Carine en Guido Knegt. De rust, de ruimte, de gastvrijheid en het klimaat op dit eiland zorgden er voor dat zij hier hun nieuwe thuis kozen.

Maar waarom juist Sardinië?

Sardinië was puur toeval. Na 5 jaar de wereld rondgereisd te hebben, zochten we in Europa een alternatief voor het drukke noorden waar we vandaan komen.

Hoe ziet het leven in de winter eruit op Sardinië?

De winters zijn veel kouder dan men denkt met regelmatig sneeuw en door de slecht geïsoleerde huizen met meestal alleen houtvuren als verwarming, is de kou veel meer aanwezig dan in het koude Noord Europa. Verder is het stil en erg rustig en zijn er veel traditionele evenementen die erg belangrijk zijn voor de Sardijnen. 

Wat zijn de karakteristieken van de Sardijnen en hoe verloopt het contact met hen?

Sardijnen zijn vriendelijk, eigenwijs, jaloers, trots, traditiegetrouw, nog niet bekend met het toerisme, relaxed en gastvrij. Het contact is heel goed en ze verwelkomen je met open armen. Je blijft wel altijd een gast ook al woon je langer hier dan in je thuisland.

Wat is een typisch gerecht hier?

Geroosterd varken, Maluredus (typische Sardijnse pasta), spaghetti met bottarga, Seadas en veel meer lekkers…….

Hoe is de economische situatie op dit eiland?

Er is weinig werk, er is geen industrie en veel werkloosheid. Samen met een gebrek aan initiatief om te ontwikkelen staat het er niet goed voor. Veel kleine boeren en micro economieën tussen de dorpjes in een gebied.

Beschrijf uw werkzaamheden.

Engelse les geven thuis en op privé talenscholen, ik ben duikinstructeur en werk in de zomermaanden op een duikschool in de regio, tevens hebben we wat land met olijfbomen en moestuinen. Het bijhouden hiervan vergt veel tijd maar geeft veel voldoening, zeker wanneer je de prachtige groente en fruit ziet die het oplevert. Om te ‘overleven’ op Sardinië moet je je richten op meerdere activiteiten, welke elkaar goed aanvullen en opvolgen en wat het leven hier alles behalve saai maakt.

Komt u nog regelmatig in Nederland/België en wat valt er dan voornamelijk op?

1 ὰ 2 keer per jaar. De drukte, snelheid van het leven, goed georganiseerde maatschappij, stress, onvriendelijkheid, slecht weer.

Zijn er nog speciale toekomstplannen?

Niet echt…

Wat betekent Ozzastru?

Het is het Sardijnse woord uit deze regio wat ‘wilde olijfboom’ betekent.

2 Reacties

 • Katja Gaikema

  Hoi Guido,

  Ik ontving een paar weken geleden, tot mijn grote verbazing, via een collega bij HWW een bericht van jou. Het is er niet eerder van gekomen om je antwoorden, excuses, maar nu dus wel. Wat ontzettend leuk om weer van je te horen. Ik heb op internet gelezen dat je nu op Sardinië woont, duikles geeft. En ik zag vanavond een foto van jou met je vrouw. Je bent niks veranderd!
  Hoe gaat het met je? Ik begreep uit het verhaal op deze site dat jullie een aantal jaren de wereld rond gezworven hebben. Dat kan ik me nog goed herinneren, dat wilde je al toen we 16 jaar waren. Gaaf dat je het ook gedaan hebt! En nog doet. Schapenfarm in Australië was je droom toen, weet je nog? Volgens mij heb ik hier nog een brief van jou waarin je een kaart van Australië had getekend met daarop precies aangegeven waar die farm moest liggen.

  Ik zou het leuk vinden om van je te horen/lezen. Ik ben heel benieuwd hoe het met je gaat.

  Groetjes, ook aan Carine,
  Katja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *