eilanden/ le isole

Le Saline/ de Zoutbekkens

Op het eiland Sicilië bevinden zich de zogenaamde zoutpannen of zoutbekkens. In warmere landen laten ze de zee overlopen over het land. Dit water wordt dan opgeslagen in grote, ondiepe bakken of grote vierkante kuilen (de bekkens of zoutpannen). Door de warmte van de zon verdampt dan het water en blijft het zout over. Dit kan dan makkelijk verzameld worden. De Romeinen hebben als eerste zoutpannen aangelegd.

Prachtige witte heuvels van zout en poelen van helder water liggen er langs een route van wel 29 kilometer, van Trapani tot aan Marsala. Deze poelen zijn vanuit het industrieel oogpunt om zout te produceren ontstaan, maar in de loop van de tijd werden deze steeds fascinerender door de kleur van het zout en het effect van de zon hierop. Maar ook wegens de oude woningen en molens die je hier vindt.

Het is tevens de natuurlijke habitat geworden van zeldzame soorten vogels en planten. De meest suggestieve zoutpoelen zijn die van Trapani en Stagnone. Die van Trapani bevindt zich in het zuiden van Trapani, tussen de Gemeentes van Trapani en Paceco. Ongeveer 1000 hectares waaronder privé eigendom, waar kleine- en grote bedrijven zich bezighouden met deze eeuwenoude activiteit van het zout winnen. Belangrijke plek is Nubia waar het natuurreservaat wordt beheerd door de WWF. Hier is ook een zoutmuseum waar je de verschillende manieren van zoutwinning en de benodigde apparaten hiervoor kunt bekijken. Tegenover liggen de zoutpannen.

Lo Stagnone is een van de grootste lagunes van Sicilië en omvat vier eilanden: l’isola longa (dit is de grootste), Santa Maria, San Pantaleo en Schola. Veel bijzondere planten hier, vogels en het water is rijk aan vis. Al in de tijd van de Feniciërs was men begonnen met het bouwen van bakken om het zout op te vangen. Maar via documentatie weten we in ieder geval zeker dat met de komst van de Noormannen is begonnen met het zout winnen. Tot aan vandaag de dag, in betere en slechtere tijden, blijft deze zoutwinning voortbestaan maar dan niet meer met de karakteristieke windmolens maar met modernere machines. Veel bezoekers zeggen dat je hier de mooiste zonsondergangen kan zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *