Apulië,  Basilicata,  Calabrië,  Campanië,  eilanden/ le isole,  Molise,  regionale gerechten en produkten

Pomodori sott’ olio/ tomaten ‘onder’ olie

Je hebt nodig: tomaten (gedroogde), witte wijn azijn, peterselie, knoflook (drie of vier tenen) en olijfolie

Dit is een makkelijke bereiding en het is altijd leuk om te zeggen dat je de ‘ tomaten onder olie’ (letterlijk vertaald) zelf hebt gemaakt. In Italië snijdt men de niet al te grote tomaten in de lengte door en doet hier zout overheen om deze vervolgens in de zon te laten drogen. Maar omdat dit proces hier weleens lang zou kunnen duren, kunt u ook gedroogde tomaten kopen. Tegenwoordig bijna in elke supermarkt verkrijgbaar. Leg deze dan vervolgens een half uur in een schaal overgoten met een goede witte wijn azijn. Daarna afgieten en dit proces nog een keer herhalen.

Ondertussen begin je met de knoflook en de peterselie in stukken te snijden. Je neemt een grote pot met deksel en begint deze laag voor laag te vullen, nadat je de tomaten iets hebt ‘uitgeknepen’. Vervolgens de pot helemaal vullen met een goede extra-vergine olijfolie, zorg ervoor dat de pot helemaal gevuld is met deze olie en de tomaten er dus werkelijk ‘onder’ liggen.

Je hoeft deze potten niet maanden te bewaren, natuurlijk worden de smaken wel intenser naarmate je langer wacht, maar het is ook heel lekker na een paar dagen al van deze delicatesse te genieten, heerlijk met stokbrood of ander knapperig (Italiaans) brood, er bestaan overigens ook recepten van, en wordt het bijvoorbeeld met spaghetti gegeten.

Het zuiden van Italië roept nog altijd de associatie op met maffia en armoede. Dit beeld wil ik graag genuanceerder zien. Zuid-Italië is een schitterend gebied met prachtige natuur, kunst en cultuur. Ik houd me bezig met de 5 meest zuidelijke provincies, Campanië, Molise, Apulië, Basilicata en Calabrië en de eilanden. Op mijn 17e ging ik voor het eerst naar Zuid-Italië. Het was liefde op het eerste gezicht net zoals dit een jaar later gebeurde toen ik mijn echtgenoot leerde kennen in Calabrië. Ontelbare keren ben ik in het Zuiden geweest en ik heb een tijd bij mijn schoonouders ingewoond. De artikelen die ik schrijf gaan over de cultuurverschillen die mij zijn opgevallen, op een ietwat ironische wijze beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *