Molise,  regionale gerechten en produkten

Truffels in Molise

 

Niet alleen in de buurt van de stad Alba in Piemonte maar ook in Molise worden veel (witte) truffels gevonden. Deze kleinste en jonge regio van Italië is lang ondergewaardeerd geweest, terwijl zelfs meer dan de helft van de produktie uit deze regio komt.

Deze kleine regio met zijn glooiende heuvels en steile hellingen en met zijn vele eiken- en populieren bossen is uiterst geschikt om dit kostbaar ‘goud’ van de aarde te vinden. Onder andere in Frosolone, provincie Isernia, een oud centrum in de bergen op 900 meter hoogte, waar nog vele tratturi zijn. Nu wint Molise weer terrein door de vele evenementen die zij organiseren in de plaatsen van produktie.

Volgens het ritme van de seizoenen kunnen alle soorten truffels hier gevonden worden.

Bijvoorbeeld de koning onder de truffels, de witte truffel (Tuber Magnatum Pico), van 1 oktober tot aan 31 december. Er zijn verschillende diversiteiten wat grootte betreft van een boon tot aardappel. Witte truffels hebben een sterk aroma. Eigenlijk zou men deze enkel rauw mogen gebruiken.

De zwarte ‘winter’ truffel, (Tuber melanosporum Vittadini)  van 15 november tot aan 15 maart. Zwarte truffels hebben een meer subtiel aroma dan witte truffels.

De  zwarte ‘zomer’ truffel (Tuber aestivum Vittadini) van 1 mei tot aan 30 augustus. Deze kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Deze heeft een nootachtige smaak met een lichte nasmaak van balsamico.

De tartufo bianchetto of marzuolo, dit is een niet helemaal witte truffel (Tuber Albidum Pico) van 15 januari tot aan 30 april, meestal kleiner dan de witte. Deze truffel heeft een unieke, bijna lookachtige smaak van paddenstoelen. Er zijn verscheidene manieren om deze truffel te bewerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *