Campanië,  muziek

A musica Napulitana/ De Napolitaanse muziek

 

Het Napolitaanse lied is het symbool van de Italiaanse muziek in de wereld. Gezongen door beroemde zangers als Enrico Caruso, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli en zelfs Elvis Presley. Het is meeslepende muziek, melodramatisch, muziek die het leven viert. In Napels kende men de traditie om het leven te vertellen aan de hand van liederen. In Italië zelf zijn bekende namen Nino d’ Angelo, Gigi Finizio, Sal da Vinci, Gigi d’ Alessio en Pino Daniele.

Begin 19e eeuw werd het Napolitaanse lied universeel erkend als het Italiaanse lied. Het eerste voorbeeld ‘Te voglio bene assaie’ geschreven door Raffaele Rocco werd gezongen op het jaarlijks festival van Piedigrotta. Dit lied samen met ‘Santa Lucia’ (1848), één van de meest beroemde Napolitaanse liederen, een ode aan de stad Napels, veroverde eerst het publiek van Piedigrotta en langzaam aan Rome.  In Amerika is de Napolitaanse muziek nog steeds populair.

In de jaren ’70 verkocht Nino d’Angelo miljoenen albums over heel de wereld. Echter door een zware depressie na de dood van zijn ouders, besloot hij geen liefdesliederen meer te schrijven maar over onderwerpen zoals het dagelijks leven en sociale problemen met muziek dat een mix was tussen jazz en etnische muziek. Zo creëerde hij voor de tweede keer een nieuwe muziekstroom het Neo-etnico, dit resulteerde in een grote stroom van dit soort Neo-melodico muziek met zangers zoals Gigi Finizio en Gigi d’ Alessio.

Hier ziet en hoort u de beroemde Napolitaanse liederen, die over heel de wereld worden vertolkt.

Eén reactie

 • mariella

  Ciao, cerco ua canzone Napoletana, de tekst luidt:
  ( niet alles goed gespeld)

  come stretta sta via
  agente nun ce cape
  se fanne un precessione
  e camina cuanu cuane

  Non e morto nessuno
  none un santo nesunno
  non si senta na voce
  e non sono nacampane

  e in tante core aspette
  sarapane e funtane

  Ma cuove
  ne cappe creature
  vulesse arravuglia sta luna cuna funa
  pe ma purta lontane 2x
  a do ciele che ciele che non va
  mai scuro

  e cuove
  ne terra nessuno
  vulesse cumuna per spremeredulure
  Dintaste chiumeamare ce non conoce il mare
  perche il mare lontane e pure sta vicino

  Come stretta sta via
  perche non spunta mai
  se perde dinterprette\
  miezza carte arravugliate
  etc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *