Apulië

Het barokke Lecce

Apulië

Lecce staat bekend als de Florence van het zuiden, deze naam verdient zij door het grote aantal kerken, gebouwen en beelden. Hoewel de stijl in Florence voornamelijk uit de Renaissance komt, is die in Lecce voornamelijk in de barokke stijl. De stad heeft zo’n 40 kerken en één van de mooiste is zonder twijfel die van de Basiliek di Santa Croce. Deze is in opdracht van de Celestijnen gebouwd in het jaar 1540, althans toen is er mee begonnen en heel wat jaren later was deze pas voltooid, met de beelden van San Benedetto en San Celestino. Het is een prachtig voorbeeld van de barokke stijl, met vele rijke en uitbundige versieringen, goud plafond en een marmer altaar.

Een symbolische plek van de stad is het plein Sant’ Oronzo, hier ligt een stuk mozaïk vloer dat het stadswapen laat zien, bij dit plein staan een mix van gebouwen uit de Middeleeuwen tot aan de het jaar 1600. Om te pauzeren zijn de tuinen van de Villa Comunale bij uitstek geschikt, deze ligt vlakbij het plein. Middenin het centrum van de stad waan je je opeens in een ander tijdperk bij het Teatro Romano, het Romeinse theater. Dit amfitheater stamt uit het jaar 200 na Christus, waarschijnlijk om de soldaten die buiten de stad waren gelegerd te vermaken met voorstellingen en duellen. Verder kan je hier de locale wijnen zoals ‘il Negramaro’ en ‘il Primitivo di Manduria’ proberen vergezeld van ‘la puccia’ een brood gemaakt met olijven of il rustico Leccese, een soort van kleine gevulde calzone’s maar dan gefrituurd of de ‘municeddhe’, dit zijn slakjes.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *