eilanden/ le isole,  regionale gerechten en produkten

La Caponata

Sicilië

La Caponata is een zoetzuur groentenragoût. De zoete smaak is een herinnering aan de Arabische overheersing op dit eiland. De hoofdgroente is de aubergine en dit gerecht wordt koud of lauwwarm gegeten. Er zijn wel 37 varianten en wordt zowel als voor- of bijgerecht geserveerd. Vroeger was het gewoon een hoofdgerecht en werd het met brood gegeten. De naam komt van ‘ Capone’, zo noemt men in bepaalde gebieden van Sicilië de dolfijnvis, een dure vis met vrij droog vlees dat vroeger bij de aristocraten geserveerd werd met een zoetzure saus zoals de caponata. De bevolking die deze dure vis niet kon permitteren, verving deze door de aubergine. Sommigen beweren echter dat de naam afkomstig is van de ‘caupone’, zo heetten de kantines/pubs van de zeelieden. 

De aubergines worden eerst in stukjes gesneden, met zout bestrooid, deze vervolgens een uurtje laten uitlekken dan afspoelen, droog deppen en bakken in de extra vergine olijfolie. Ook de in stukken gesneden paprika moet worden gebakken. In een andere pan fruit je de ui, wortels en selderij aan in olijfolie, alvorens deze in kleine stukjes te hebben gesneden. Als deze goed gebakken zijn voeg je een beetje water toe en de stukjes olijven, rozijnen, de kappertjes en de pijnboompitten, dit alles doorbakken op laag vuur. Als laatste worden de aubergines, de paprika en een beetje tomatensaus erbij gedaan. Bijzonder van dit gerecht is het halve glas rode wijnazijn en de 3 eetlepels suiker die moeten worden toegevoegd, een snufje zout en dit alles nog even lekker laten sudderen. Voor het serveren nog wat verse stukjes basilicum eroverheen en dit bijgerecht is klaar!

Voor dit gerecht voor 6 personen heb je 3 aubergines nodig, 3 groene paprika’s, 2 uien, 1 selderijsteel, 1 wortel, 20 gram pijnboompitten, 50 gram rozijnen, 20 gram kappertjes, 50 gram olijven, 1 glas rode wijnazijn, 3 eetlepels suiker, snufje zout en olijfolie extra vergine.

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=G_mT0bOoCSo

Voor de Italiaanse uitleg, bekijk en beluister dit filmpje eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *