eilanden/ le isole,  regionale gerechten en produkten

Het rode goud

San Gavino Monreale

10 tot en met 20 november

Sardinië

Twee lange weekenden worden er gewijd aan het saffraan, de duurste specerij ter wereld en ook wel het rode goud genoemd. Tijdens de viering van dit kostbare ingrediënt kun je genieten van saffraan gerechten en andere typische produkten uit San Gavino Monreale en van nog vele andere gebeurtenissen die de hele stad doen vermaken. Hier vindt de produktie plaats van 200 kilo saffraan/ lo Zafferano. Dit is een Arabisch woord en betekent het woord geel. Het saffraan komt uit de bloem Crocus Sativus, een paarse saffraankrokus, die eind oktober tot begin december bloeit, vandaar dat dit evenement altijd in de herfst plaatsvindt. Het is een heel ritueel, de eerste geplukte bloemen worden bij de ingangen van de huizen gelegd daar dit geluk zal brengen. Het verbouwen en produceren in Sardinië lijkt al uit de tijd van de Feniciërs af te stammen en wordt later in de Romeinse en Byzantijnse tijd ook als kleurstof om zijde en katoen te kleuren gebruikt en voor therapeutische doeleinden.

In heel Italië wordt 450 kilo geproduceerd waarvan 350 kilo afkomstig is uit Sardinië. Als de drie stampers zijn geplukt worden deze gedroogd. Een bekend gerecht waar saffraan in wordt verwerkt is Risotto alla Milanese, maar ook vele andere gerechten, zoetigheden en ook likeurs en bovendien heeft saffraan een geneeskrachtige werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *