Campanië,  Evenementen Zuid-Italië

Luca Giordano, een virtuoze barokschilder

1634-1705

Luca Giordano is geboren en gestorven te Napels. Hij stond bekend onder de bijnaam Proteus vanwege zijn veelzijdigheid wat betreft schilderstijl, en ‘Luca fa presto’, vanwege zijn wonderbaarlijke snelheid waarin hij werkte en de enorme output. Hij was de belangrijkste kunstschilder van de tweede helft van de 17e eeuw. Hij begon in de kring van Ribera, maar zijn werken werden steeds kleurrijker onder de invloed van grote schilders zoals Veronese, van wie hij zijn werk zag tijdens een van zijn reizen. Hij absorbeerde allerlei invloeden en kon makkelijk in vele stijlen werken.

Ook zijn onderwerpen waren variërend, hoewel hij in eerste instantie een religieus en mythologische schilder was. Hij werkte voornamelijk in Napels, maar ook in Florence en Venetië, zijn werk was van grote invloed in Italië. In 1692 was hij naar Spanje gehaald door Charles II (Karel II) en bleef daar 10 jaar en schilderde in Madrid, Toledo en in het Escorial. Zijn laatste werk was de koepelfresco in de Cappella del Tesoro, de Schatkistkapel van S. Martino. Met zijn zelfvertrouwen en hoofsheid, zijn open en luchtige composities en felle kleuren in zijn werk, voorspelde hij grote 18e eeuwse schilders als Tiepolo. Zijn meeste werken zijn te zien in Napels, mocht je hier zijn of heen gaan, benut deze kans en bezoek de volgende adressen:

Certosa di San Martino (Via Angelini, Vomero): op zijn 72e had Giordano minder dan 48 uur nodig om dit meesterwerk te schilderen, The Triumph of St. Judith. Open dinsdag tot en met zaterdag van 9 tot 2,en op zondag van 9 tot 1.

San Domenico Maggiore (Piazza San Domenico): Madonna and Child with St. Thomas (7e kapel rechts)

San Gregorio Armeno (Via San Gregorio Armeno)16e eeuwse kerk met een combinatie van barok en rococo. Arrival of the Nuns (inclusief zelf-portret); St. Gregory Consecrated Bishop; The Legend of St. Gregory and King Tiridates.

Gesù Nuovo (Piazza del Gesù): The Legend of St. Francis Xavier (eerste kapel rechts)

Cathedral of San Gennaro (Via del Duomo): Apostles and Saints,Translation of the Body of St. Restituta, de oudste kerk van Napels.

Girolamini (piazza dei Girolamini): een laat 16e eeuwse kerk, Christ Drives Moneychangers from the Temple(voor de ingang); St. Mary Magdalen, Meeting of St. Carlo and St. Filippo Neri.

Capodimonte Museum (Parco di Capodimonte): vele werken van Giordano in kamer 40 en 41. Open dinsdag tot en met zaterdag van 9 tot 2, op zondag van 9 tot 1.

Royal Palace (Piazza del Plebiscito): Patron Saints of Naples Adoring the Cross (kamer 11). Open dinsdag tot en met zaterdag 9 tot 2, op zondag van 9 tot 1.

SS. Apostoli (Largo SS. Apostoli 8): vier doeken

Santa Brigida (Via Toledo): Luca Giordano is begraven in deze kerk. Apotheosis of St. Brigida (koepel) en de fresco’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *