eilanden/ le isole,  regionale gerechten en produkten

Pistachenoten uit Bronte

Het stadje Bronte ligt aan de voet van de Etna in Sicilië. Sicilië is de enige plaats in Italië waar pistachenoten worden geteeld en zijn vrij duur als gevolg van hun beperkte produktie. De oogst voltrekt zich slechts om de twee jaar opdat de boom haar vruchtbaarheid en kracht kan behouden. De minerale zouten in het vulkanische terroir zorgen voor een unieke zilte nasmaak. De Arabieren zijn verantwoordelijk voor de pistachebomen in dit gebied.

De pistache uit Bronte is Europees geregistreerd met de aanduiding ‘Beschermde oorsprongsbenaming’ (BOB). In totaal zijn er 194 geregistreerde produkten in Italië. De eisen voor de Bronte pistache zijn: sterk groene kleur, lange vorm, intense aromatische smaak en een hoog enkelvoudig onverzadigd vetgehalte. De Bronte pistache is met name uniek dankzij de oogsttechniek die in dit productgebied wordt gebruikt. Ze zijn een essentieel ingrediënt in veel Siciliaanse desserts, maar worden ook toegevoegd aan verschillende vleeswaren zoals worst en mortadella.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *