Molise

Termoli

Molise

Termoli is een kustplaats met circa 30.000 inwoners in de provincie Campobasso. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een landtong waar het oude vissersdorp zich bevindt, die wordt topografisch gescheiden van de rest van de stad door de stadsmuren en het kasteel. Vandaag de dag breidt de stad zich uit naar de kust en naar het binnenland, maar het belangrijkste is de kaap aan de Adriatische zee.

Het kasteel/ Il castello Svevo karakteriseert met zijn profiel het beeld van de oude stad. Het gebouw is door grote eenvoud gemarkeerd, aan het noorden is de voorste structuur van een oude ophaalbrug zichtbaar, die als ingang diende. De eenvoud en defensieve kenmerken suggereren dat het in het tijdperk van de Normandiërs, 11e eeuw, werd gebouwd. Het kasteel wordt algemeen als Swabisch gedefinieerd, waarschijnlijk te wijten aan de herstructurering in het jaar 1247 door Frederik II Van Hohenstaufen, zoals een plaquette getuigt, gevonden in één van de torens. Dit moest plaatsvinden door de vernietiging van de bestaande verdediging in het jaar 1240. Door de eeuwen door heeft het kasteel verschillende veranderingen ondergaan. Tijdens de recente restauraties zijn graffiti uit de 16e eeuw gevonden en houtskool muurtekeningen gemaakt door gevangenen. Dit kasteel hoort bij de nationale monumenten.

Het lijkt erop dat er voor het jaar 1000 eerst een kleiner exemplaar stond (la Ecclesia Sancte Marie), daar waar nu de huidige kathedraal van Termoli staat. Deze werd in de XI eeuw door een grotere vervangen, men weet deze informatie door de apsis en door een mozaïek. Deze kathedraal werd gebouwd in opdracht van Alfonso da Termoli en is gewijd aan de heilige Maria (S. Maria della Purificazione) en gebouwd in steen en met een bijzonder marmer (pietra corallina del Gargano),  met roze/gele ‘aderen’. De kathedraal is vaak beschadigd geweest door aardbevingen, de zwaarste was in het jaar 1456. Maar in de periode 1930-1969 is deze geheel gerestaureerd.

De Trabucchi, is een oud systeem gebruikt om te vissen, en is nu een echt symbool geworden van de kust van Molise. Het is een ambachtelijk gemaakt houtstructuur, een skelet van palen waartussen de netten werden gehangen. De naam is afkomstig van deze netten die trabocchetti worden genoemd. Het is een soort val voor de vissen, die met de hand werd bediend. Vroeger hadden de vissers ook de taak om behalve de Trabucco in de gaten te houden ook de status van de zeestromen te controleren. Vandaag de dag worden ze alleen als ‘hobby’ gebruikt maar hebben zeker nog een grote representatieve waarde, een fundamenteel element van de vroegere visserij en een symbool van de cultuur en traditie van deze stad.

Termoli is de meest bekende badplaats in Molise, door de schoonheid en ruime stranden en vele toeristische voorzieningen, toch is het hier nooit overvol. Ook kan je hier vandaan naar de Tremitische eilanden worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *