Apulië,  regionale gerechten en produkten

Tips voor een vakantie in het zuiden van Apulië: de Salento

 

Ostuni
Ostuni

Door: Fabio Ingrosso

Apulië is de laatste jaren de vakantiebestemming voor de Italianen dankzij haar witte fijne zandstranden, het mooie binnenland met zijn eeuwenoude olijfbomen en de wijngaarden, de kunststeden en haar bijzondere enogastronomie. Desondanks kennen nog weinigen, buiten Italië, dit gebied. Ik wil vertellen over de Salento, het gebied waar ik woon, en mijn tips geven aan de Nederlanders die van plan zijn hier hun vakantie door te brengen.

Hoe kom ik hier en waar bevindt zich de Salento?

De Salento is het meest zuidelijk deel van de hak van Italië, het gedeelte dat overal door de middellandse zee wordt omringd en daarom wel eens het derde eiland van Italië wordt genoemd. Het vliegveld van de Salento bevindt zich in Brindisi, en heeft een rechtstreekse verbinding met Nederland om precies te zijn vanaf Eindhoven, met Ryanair.

Wat is hier te zien?

De belangrijkste stad is Lecce, 40 kilometer ten zuiden van Brindisi, en heeft een rechtstreekse busverbinding naar deze stad. Een stad vol met winkels, restaurants, pizzeria’s en met een druk nachtleven in het historisch centrum. Er zijn verscheidene monumenten zoals de Piazza Duomo, het amfitheater Romano op het plein Sant’ Oronzo en de prachtige basiliek de Santa Croce, dat symbool staat voor het barokke Lecce.

Punta Prosciutto
Punta Prosciutto

Mijn advies is om de hele kust en binnenland met de auto of fiets af te leggen om de prachtige panorama’s te zien van de geweldige rotspartijen die uitlopen in de zee en de beroemde vissersplaatsjes Otranto en Gallipoli te bezoeken. In Otranto kun je het kasteel en de kathedraal bezoeken om zo meer over de geschiedenis uit de periode van de Turken te ontdekken, terwijl in Gallipoli vele zomerse festijnen worden gehouden langs de kust in de groene baai/ de baia verde. Ook de stad Castro is een prachtige stad, en Santa Maria di Leuca is wat de Romeinen ‘finibus terrae’ noemden, het einde van de aarde, vanwege zijn ligging. Porto Cesareo wordt geroemd wegens zijn gerenommeerde visrestaurants en heeft een van de mooiste stranden van de Salento. In het binnenland raad ik Specchia aan, een dorpje dat je het platteland doet ontdekken en Galatina, het heiligdom van San Paolo en van de ‘pizzica’, de traditionele muziek van dit gebied. Mocht je hier in augustus zijn, maak dan de nacht van de Taranta mee, te Melpignano, het grootste traditionele volksmuziekfestival van Europa, met meer dan honderdduizend mensen die hier de hele nacht dansen op het ritme van de pizzica met al zijn variaties. Al deze plaatsen bevinden zich ten zuiden van Lecce, terwijl in het noorden een verplicht bezoek aan Ostuni aan te raden is, de witte stad, door zijn typische kalkkleur.

Wanneer naar de Salento?

De perfecte periode voor diegene die wil genieten van het leven in de Salento, is het voorjaar, wanneer de dagen langer worden en het platteland ontwaakt uit de winter, wandelend tussen de olijfbomen is deze tijd van het jaar fascinerend en adembenemend, zelfs voor mij nog! De zomer is perfect voor het strandleven, de Salento is samen met Sardinië, dè plaats voor de Italianen om hun vakantie door te brengen, hier vind je stranden en een zee die makkelijk te vergelijken zijn met de tropen! De herfst is een rustige periode van het jaar, maar houd er rekening mee dat je hier kan zwemmen in de zee tot half oktober!

Wat hier te eten:

Eenmaal hier moet je zeker de typische gerechten van deze streek proberen om de plaatselijke cultuur, waarin de keuken een grote rol speelt in het dagelijkse leven, te leren kennen. Behalve de zoetigheden zoals de ‘pasticciotto Leccese’ ( een soort gevuld deeg met pudding en klaar gemaakt in de oven), de ‘orrecchietti of ‘minchiareddi’ (pasta in een bijzondere vorm), stukjes paardenvlees en de puree van (tuin)bonen met groente.

De keuken van dit gebied, wordt de arme keuken genoemd door voornamelijk het gebruik van  seizoensprodukten, rechtsreeks uit eigen grond, een filosofie van het leven waarbij ook ik mij goed voel. In het binnenland vind je veel agritoerismes, die hun produkten aanbieden. Om te drinken vind je een selectie van lokale wijnen gebaseerd op de Primitivo en Negroamaro, de belangrijkste wijnen van dit gebied. Als voor-, tussen of bijgerecht ook te proeven de ‘pizzica rustica’ (een soort van gevulde pizza), en de ‘pittule’ (soort van oliebol) en als streetfood ‘de rustica Leccese’ (soort van pastei).

Mijn blog is de meest gelezen in Italië over de reizen in Apulië, ik houd van reizen, eten en wijn drinken, ik speel de gitaar en bas en als je in de buurt bent of van plan bent om langs te komen, aarzel dan niet om informatie aan mij te vragen!

Fabio Ingrosso  (eigenaar van The Puglia, zijn makelaarskantoor te Porto Cesareo, in Salento, waar hij zich bezig houdt met het verhuren van vakantiewoningen, villa’s en boerderijen aan zee of in het binnenland en met het verkopen van woningen in Apulië.

Otranto
Otranto

7 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *