Calabrië

Cosenza Vecchia

Calabrië

Deze feestdagen gaan mijn gedachten uit naar Cosenza, een moderne stad, maar met één van de meest suggestieve historische centra van de ‘mezzogiorno’. Deze ligt op een klein afstandje van het hedendaags centrum en het lijkt of de tijd daar heeft stilgestaan. In de volksmond wordt dit centrum ‘Cosenza Vecchia’, het oude Cosenza, genoemd. Cosenza is gedomineerd door het kasteel Svevo, en het historisch centrum is vol met typische lokale, ambachtelijke winkels, maar ook met veel pubs voor de vele jongeren, die op de universiteit van Cosenza zitten, de grootste van Calabrië.

Dit historisch centrum ligt aan de oevers van de rivier Busento, waar de Visigotische koning Alarik, samen met de buit van de plundering van Rome, begraven ligt in de loop van de rivier. Een stad van fascinerende mythes en vol mysterie, waarvan de oorsprong gemengd wordt in het epos van de Magna Graecia. In de Middeleeuwen werd Cosenza beheerst door de Noormannen, toen kwam het koninkrijk van Sicilië en toen die van Napels, waar tot aan 1861 de fortuinen gedeeld werden. Hier ontstond in de 16e eeuw de Academie van Cosenza van de gerenommeerde Parrasio/ l’Accademia Cosentina del Parrasio. Waar de rivieren Crati en Busento samenvloeien, ligt het plein waar de oude kerk van het Benedictijnenklooster San Domenico zich bevindt, deze heeft nog steeds zijn trotse gotische gevel uit 1614, maar het interieur is van de 18e eeuw.

Net buiten de Busento op de hellingen van de heuvel Pancrazio ligt dus het ‘oude Cosenza’, met de kronkelende weg Telesio, de slagader, dat tot het jaar 1800 de weg van de kooplieden en goudsmeden werd genoemd. De Dom/ Il Duomo gesticht in de 12e eeuw maar in verschillende periodes herbouwd, was in 1950 tot zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. De gevel is verdeeld door drie gotische portalen, en in het interieur vind je Romeinse sarcofagen en het mausoleum van Isabella van Aragón, hier begraven in het jaar 1271. Op het plein XV Marzo bevindt zich het archeologisch museum die voornamelijk een collectie van archeologische vondsten uit het prehistorisch tijdperk toont. In het oude centrum staat ook de kerk van San Francesco, deze maakte deel uit van een klooster van de minderbroeders/ de Franciscanen, opgericht in de 13e eeuw, het interieur heeft de gotische structuur met het originele koor en een kruis uit het jaar 1400. Verder domineert de structuur van het kasteel Svevo, dat oorspronkelijk een Arabische vesting was. Gerenoveerd door de Normandiërs, en onder het beheer van Frederik II werd het Angevijns gotisch, en tijdens het bewind van Bourbon werd het een gevangenis. In de Nationale gallerie/ La Galleria Nazionale, vind je onder andere werken van Mattia Preti, de grootste schilder van de regio en van Luca Giordano, de belangrijke Napolitaanse barokke schilder. Verder nog werken van Pacecco de Rosa, Massimo Stanzione, Jusepe de Ribera, Sebastiano Conca, Corrado Giaquinto en Francesco Cozza.

www.ilportaledelsud.org/cosenza1.htm

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *