Calabrië,  Evenementen Zuid-Italië

Mattia Preti, de grootste schilder van Calabrië

Mattia Preti (1613-1699) was een Italiaanse kunstenaar uit de barok en is te beschouwen als de grootste schilder van Calabrië. Hij werd geboren in Taverna, een klein plaatsje in Calabrië. Hij werd ‘il cavalier Calabrese’ genoemd, want hij was ridder bij de paus Urbanus VIII geweest. Hij werkte voornamelijk in Rome, waar hij kennis maakte met de werken van Caravaggio, en in Napels en op Malta. Hij reisde veel en kwam zelfs in Nederland om de schilderkunst van de Vlamingen te bestuderen. Schilderen was voor hem het doel van zijn leven en voelde zich hierdoor verbonden met God. Zijn schilderijen, vertegenwoordigers van de uitbundige laat-barokke stijl, zijn in het bezit van een groot aantal musea, waaronder in Napels, Valletta en in zijn geboorteplaats Taverna.

Taverna ligt in de provincie Catanzaro aan de voet van ‘la Sila Piccola’. Het museum waar de werken van Mattia Preti te zien zijn, heet ‘Museo Civico di Taverna’. Het is open van dinsdag tot en met zondag van 9.30 uur tot aan 12.30 uur en van 16.00 uur tot aan 19.00 uur. Er zijn hier ook veel buiten kunstwerken te bewonderen en een bezoek aan dit museum is zeker de moeite waard. Ook in de kerk van San Domenico vind je zijn werken.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *