eilanden/ le isole

De mozaïeken van Monreale

Sicilië

Een grote aanrader om te bezoeken is de kathedraal van Monreale. Je zult werkelijk geïmponeerd zijn van de prachtige mozaïeken uit de 12e en 13e eeuw. De totale oppervlakte van de mozaïeken bedraagt 6000 m2! Het maken van mozaïeken is een traditionele ambacht, van oudsher doorgegeven van generatie op generatie. Gebaseerd op technieken die geen substantiële wijzigingen hebben ondergaan en met materialen die grotendeels hetzelfde zijn gebleven. De twee handelingen die de mozaïek kunst bepalen, het snijden en het leggen, zijn al meer dan 2000 jaar hetzelfde. Maar het maken van mozaïek is een echte kunst, van de mozaïek makers is een esthetische gevoeligheid vereist met betrekking tot het gebruik en selectie van de materialen, de kleuren en het licht. De gevonden mozaïeken in verschillende nederzettingen, zoals Piazza Armerina, Palermo, Monreale en in Cefalù vertegenwoordigen het hoogtepunt van de mozaïek aan de Middellandse zee. De mozaïek kunst die altijd fascineert, plaatst Monreale onder de grote bestemmingen om te bezoeken. Onlangs gekozen als eerste Europees monument dat bezoekers zich herinneren, naast de Sint Pieter in Rome, het Colosseum en San Marco in Venetië.

In de schaduw van al deze pracht, ontstond de werkplaats ‘La Torre’, in een 12e eeuws gebouw gebruikt als uitkijktoren van de jacht van koning Ruggero. In het jaar 1500 werd deze werkplaats gebruikt door de meesterlijke mozaïek maker Massi Oddo, om de kathedraal te restaureren. Hun mozaïekwerken kun je in privé collecties vinden en in openbare gebouwen, met zowel Europese- als Internationale klanten. Verder is er een nauwe samenwerking met Japan, met wie ze samen wanden en vloeren bewerken in diverse bouwprojecten. U kunt deze werkplaats van Giosuè Cangemi, op het adres Via Torres 28 bezoeken, deze ligt op loopafstand van de kathedraal.      

Eén reactie

  • Will

    Hi Sandrina,

    Geweldig en adembenemend mooie kathedraal, complimenten voor de mooie foto’s en het leuke verslag.
    Heb je nog meerdere foto’s van de kathedraal?
    Groetjes, Will.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *