Campanië,  regionale gerechten en produkten

Il Babà

De babà is een Napolitaans dessert/gebakje. Ik zal het omschrijven als een luchtig cakeje in een paddenstoelvorm, doordrenkt (besprenkelt zou een understatement zijn) met rum. Deze is bekend over heel de wereld. Als in Napels iemand tegen je zegt ‘si nu babà’, (je bent een babà) hoef je niet beledigd te zijn, want dit wordt juist gebruikt voor een persoon waar ze genegenheid en bewondering voor voelen. Deze persoon belichaamt de waardevolle kwaliteiten zoals zoetheid, vriendelijkheid en de goedheid.

De babà heeft Poolse wortels, de geschiedenis begint namelijk bij de koning Stanislao Leszczinski, de koning van Polen van 1704 tot aan 1735. Hij was niet sterk genoeg tegen Peter de Grote, de tsaar van Rusland en verloor de oorlog. Maar omdat Stanislao niet de eerste de beste was want hij was de schoonvader van Lodewijk  XV van Frankrijk, die getrouwd was met zijn dochter,werd hij toen ‘ducato di Lorena’, hertog van Lotharingen, hij was hier niet blij mee maar hij moest zich hier wel bij neerleggen. Verstoken van het koninkrijk Polen en gedwongen in een privé koninkrijk verveelde hij zich en omringde zich met veel wetenschappers. Hij leefde als het ware in een gevangenis, wel één van goud maar het was toch een gevangenis. Als hij aan het verleden dacht was hij verdrietig en de toekomst maakte hem bang. Hij was erg verbitterd en had daarom veel behoefte aan iets zoets. Vaak kreeg hij de wat saaie ‘kugelhupf’ voorgeschoteld, een typisch zoet gerecht uit deze streek, maar hij was niet gauw tevreden. Hij vond deze te droog en het bleef hangen aan zijn gehemelte. Vaak proefde hij deze kugelhupf niet eens. Hij dronk veel wijn uit de streek, maar omdat de winters lang en koud waren, had hij iets sterkers nodig en dat was de rum, geïmporteerd uit de Antillen, dit was precies wat hij nodig had. Op een dag na al wat gedronken te hebben, kreeg hij trek in iets zoets, toen hij wederom een kugelhupf kreeg, smeet hij die kwaad op tafel waardoor deze tegen de fles met rum kwam, de rum viel over de kugelhupf heen en verspreidde een heerlijk aroma. Iedereen was doodstil, toen de koning met een trillende hand een hap nam en toen gebeurde er dàt wat er met een ieder gebeurt die voor het eerst een hap neemt van een babà!

Deze toevallige ontdekking door de koning van Polen moest nog een naam krijgen en hij gaf de naam van Alì Babà uit Duizend-en-een-nacht. Al gauw kwam de babà in Parijs om vervolgens in Napels terecht te komen, waar hij zijn paddenstoelvorm kreeg.

2 Reacties

 • Will

  Hi Sandrina, si nu baba,
  Dat ziet er overheerlijk uit, en wederom een heel mooi verslag.
  Ik vroeg me af of deze baba ook lekker zou smaken bij Siciliaanse rode wijn.
  De wijn heb ik voldoende op voorraad mocht je binnenkort deze baba gaan maken dan laat het me maar weten dan kunnen we dit uittesten,;)).
  Ik heb trouwens ook jouw site doorgestuurd naar enkele Amerikaanse vrienden die vol bewondering de foto’s allemaal hebben bekenen.
  De tekst heb ik moeten vertalen voor hun.
  Groetjes, Will.

  • Sandrina

   Dank je Will voor het compliment,

   Meestal worden deze “gebakjes”, waaronder deze baba’, na het eten op tafel gezet en daarbij wordt natuurlijk een heerlijke fles Spumante opengetrokken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *