Apulië,  Basilicata,  Calabrië,  eilanden/ le isole,  regionale gerechten en produkten

Lampascioni

De lampascioni vind je voornamelijk in Apulië, maar ook op Sicilië, Basilicata en Calabrië. Ook in Iran en Griekenland worden ze gegeten. Het is familie van de lelieachtigen, (i muscari) waartoe ook de hyacint, de tulp en de knoflook behoren. Ze lijken op kleine uien maar het is eigenlijk de bloembol van een kuifhyacint. Dit is een bekende bloem in Zuid-Italië, deze groeit op de hellingen van de bergen en sporadisch overal. Weinig mensen weten dat je deze bloembol kunt eten en is in andere regio’s vrijwel onbekend. Toen ik er voor het eerst mijn vork inprikte, dacht ik inderdaad dat het uien waren en vond ze een vreemde, bittere smaak hebben.

Het schoonmaken is een vies werkje, er komt een soort van bittere vloeistof uit, plakkerig, dik en klevend. De bol groeit 10 tot 20 cm onder de grond, net zoals de ui. Ze zijn moeilijk om te vinden en je hebt er geduld voor nodig, ze hebben ook geen speciale lucht zoals de ui. Ze worden in het voorjaar geoogst. Nadat ze goed schoongemaakt zijn, de boven en onderkant eraf zijn gesneden, de donkere schillen aan de buitenkant eraf gepeld te hebben, kunnen ze gekookt worden. Ongeveer 30 minuten en daarna nog een keer wassen zodat echt alle velletjes eraf zijn. In een pan kun je nu een ui, knoflook, peterselie, een peper en laurierblad aanfruiten. Als de ui goudkleurig is, doe je de lampascioni met wat zout erbij. Na 5 minuten voeg je een half glas witte wijn toe en laat dit nog zo’n 5 minuten doorpruttelen. Afmaken met nog wat zwarte peper en de lampascioni zijn klaar! Er zijn verschillende bereidingswijzen.

De goede eigenschappen van de lampascioni zijn vooral die van preventie. Het beschermen van de darmen, deze te bevrijden van schadelijke stoffen en de passage moeilijker maken van bacteriën in het bloed. De lampascioni zijn een mooi voorbeeld van een regionaal produkt dat uit een arme traditie afkomstig is. Ze groeien bijna exclusief in Apulië en werden vroeger door de armen gegeten.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *