eilanden/ le isole

Noto

Sicilië

Noto is gelegen op de helling van de heuvel Meti ten zuiden van de Hyblaea hoogvlakte. De aardbeving van 1693 verwoestte volledig deze stad en werd in de 18e eeuw onder invloed van koning Charles van Bourbon herbouwd. Hij had in 1734 de langverwachte onafhankelijkheid hersteld van het oude koninkrijk van Sicilië met behoud van het onderscheid tussen het eiland, met als hoofdstad Palermo, met die van het continentale (’t koninkrijk Napels). Deze koning heeft talrijke werken, hervormingen en initiatieven op zijn naam staan, die het koninkrijk deed uitbreiden. In 1759 moest hij aftreden voor zijn zoon Ferdinand en vertrok naar Spanje omdat hij daar het koninkrijk erfde door het overlijden van zijn broer. Hij verordende de pragmatieke sanctie met de definitieve scheiding van het Koninkrijk Spanje en het Koninkrijk Sicilië. Na de wederopbouw van het zuiden herbouwde deze koning de grote straten, de parken, de monumenten die je vandaag de dag nog kunt bewonderen in de hoofdstad van Spanje.

Gedurende de 18e eeuw, na de aardbeving, werd Noto één grote werkplaats van stedenbouwkundigen en architecten, waaronder Rosario Gagliardi, Vincenzo Sinatra en Antonio Mazza. De nieuwe stad werd ingesteld volgens het orthogonale patroon, en ligt ongeveer 16 kilometer vanaf het oude verwoeste centrum in 1693, waarvan slechts enkele herkenbare resten het overleven, zoals die van het kasteel en die van Port Royal. In de marge van de ruïnes is de Hermitage van de goddelijke voorzienigheid.

De triomf van de barok in het centrum van deze stad is ook uniek voor Sicilië, en een bezoek aan de bezienswaardigheden is een bron van constante verrassingen. De ingang van de oude stedelijke kern is de 19e eeuwse nationale poort. De kathedraal gewijd aan Sint Nicolaas staat op een breed en in drie gedeeltes opgebouwde trappenpartij. Deze werd gebouwd in de loop van de 18e eeuw en presenteert een rijke gevel met aan beide kanten een klokkentoren, De indeling is volgens het ‘croce latina’, dat wil zeggen in de vorm van een Latijns kruis. De koepel stortte in 1996 in. Tegenover de kathedraal staat het gebouw Ducezio, een zetel van de gemeente, omgeven door een fraai portiek gebouwd in  de 18e eeuw. De gevel, met zijn bogen, wordt de triomf van de bogen genoemd. De bovenverdieping herbergt het stadsmuseum met exposities van prehistorische leeftijd en Griekse keramiek van Eloro en Middeleeuwse objecten van Noto Antica en van de Normaanse kerk Santa Lucia del Mentolo en een sectie met moderne kunst. Het plein wordt gesloten met het gebouw Vescoville, ’t gebouw S. Alfano, en de neoklassieke kerk SS. Salvatore, met het aaneengesloten klooster die aan de oostzijde een prachtige façade heeft met de monumentale toren. Het gebouw Trigona bevindt zich achter het gebouw Vescoville, de gevel wordt verfraaid door typische gebogen balkons, en in de zalen zijn fresco’s van de schilder Mazza.

De kerk San Carlo al Corso, waarvan de echte naam is San Carlo Borromeo, maar wordt ‘aan de weg’ genoemd, want deze ligt langs de hoofdas van de stad. Het plein Immacolata is een ander schilderachtig knooppunt gevormd door de monumentale trappartij die toegang geeft tot de kerk van San Francesco uit het jaar 1800, met zijn typische barokke stijl. Van binnen is de indeling volgens het Latijnse kruis. (Een kruiskerk is een kerkgebouw waarvan de plattegrond een kruisvorm heeft door de aanwezigheid van een dwarsbeuk (transept) tussen het schip en het koor kruis) . Het Villadorata paleis werd gebouwd in het begin van de 18e eeuw in de typische vormen van Siciliaanse barokke paleizen en hier bevindt zich ook een afzonderlijk gedeelte van het stadsmuseum, gewijd aan de geschiedenis.

Interessant zijn ook de kerken Collegio en van San Domenico, het Domenicaanse klooster, het huis van Hercules en de kerk van het kruis (del Crocifisso). In de omgeving is Avola te bezoeken, herbouwd in het begin van de 18e eeuw met een uniek stads ontwerp. Avola heeft vandaag de dag een bloeiend landbouwcentrum met een opmerkelijk stadsmuseum met artefacten uit het gebied.

Op 8 kilometer afstand van Noto ligt aan de kust Noto Marina, een populair resort tot aan de monding van de rivier Tellaro waar de vroegere Eloro zich bevond, met oude muurrestanten en andere belangrijke archeologische overblijfselen.

www.ilportaledelsud.org/noto.htm

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *