eilanden/ le isole,  regionale gerechten en produkten

A Quarumi

Het contrast kon niet groter, de avond ervoor had ik een galadiner bijgewoond, die vanaf het aperitief tot aan het dessert noemenswaardig was. Al de bekende Siciliaanse produkten en ingrediënten waren erin verwerkt. De volgende morgen stond ik al vroeg op de zondagochtend markt midden in het centrum van Palermo, het was aardig druk. Aan het begin van de markt stond een man die gelijk mijn aandacht trok, dit was de ‘quarumaru’, dit is de verkoper van de ‘quarumi’, ook een noemenswaardig gerecht, die je echter minder gauw krijgt voorgeschoteld, maar toch zeker een typisch Siciliaanse specialiteit is. Waarschijnlijk moet je hiermee zijn opgegroeid om dit gerecht echt te kunnen waarderen. Het bestaat namelijk uit de ingewanden van runderen, deze zijn gekookt met uien, wortelen, selderij en peterselie. Dit wordt warm geserveerd met zout, peper, olijfolie en citroen. Je kunt dit van ’s morgens tot ’s avonds op de markten in Palermo of Catania vinden. Hoe het broodje geserveerd werd met deze ‘quarumi’ maakte op mij nog de meeste indruk, de man stond met zijn mouwen opgestrookt achter de met doeken bedekte mand en stak zijn arm erin om vervolgens met een handvol ingewanden er weer uit te komen om daarmee je broodje te beleggen! De foto’s geven de situatie prachtig weer.

Eén reactie

Laat een reactie achter op Letizia Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *