eilanden/ le isole,  regionale gerechten en produkten

De kappertjes van Pantelleria

 

Sicilië

Pantelleria is een klein vulkaaneilandje, ook wel kappertjeseiland of de zwarte parel genoemd, vanwege de zwarte kleur van de basalten ondergrond. Het is één van de Liparische eilanden. Hier voel je de onmiskenbare invloed van Noord-Afrika en de twee belangrijkste produkten van het eiland zijn de olijfolie en de kappertjes. De vulkanische grond, de warmte en de droogte, is ideaal voor de kappertjes teelt. De capparis spinosa groeit op oude muren, tussen de stenen en rotsen. De kappertjes zijn de nog gesloten bloemknoppen van de mooie, stekelige kappertjes struik. Deze heeft een gemiddelde hoogte van 30-50 centimeter, met zeer opvallende witte bloemen met een roze tot paarse weerschijn. Tussen mei en september begint het bloeien en daarmee het verzamelen van de nog gesloten, net gekiemde knopjes voor de dageraad. Eenmaal verzameld worden ze in zeezout ingemaakt, deze rijping is een noodzakelijke stap, verse kappertjes zijn bitter en hebben een onaangename smaak. Dit proces wordt na 10 dagen nog een keer herhaald.

Ze worden veel gebruikt in de keuken van Zuid-Italië, passen bij pastasauzen, de caponata, in visgerechten en in het bekende gerecht vitello tonnato.

Voor de boeren is het zwaar werk om de kappertjes te verzamelen, wegens de lage houding en de hitte. De kleinste kappertjes zijn van de beste kwaliteit. Sinds de oudheid zijn de gezonde- en therapeutische eigenschappen van de kappertjes bekend. Het eerste nieuws over de gunstige effecten door deze juweeltjes werd vermeld in de bijbel, waar het verwijst naar een afrodisiacum activiteit. Een verdrag uit het jaar 1600 beschrijft, naast de afrodisiacum eigenschappen, over positieve eigenschappen tegen ziekten van de lever en de milt, zowel als een diureticum. Onlangs benadrukte een studie uitgevoerd door 4 universiteiten in Italië, dat de glucosiden uit de kappertjes, de huid kunnen beschermen tegen schade ontstaan door overmatige blootstelling aan de zon. Het extract blijkt zeer effectief in het remmen van het brandende proces veroorzaakt door zonnestraling. Ook is onlangs aangetoond dat het anti-allergische eigenschappen bezit, een belangrijk beschermend effect tegen de brandende effecten van insecten- of kwallenbeten en overgevoeligheid voor de zon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *