Apulië,  eilanden/ le isole,  Evenementen Zuid-Italië

Il Carnevale nel Sud

 

In tegenstelling tot Nederland wordt carnaval in heel Italië gevierd. Naast de bekende viering in Venetië en Viareggio, zijn in Zuid-Italië ‘il carnevale Putignano’ in Apulië, en ‘il carnevale di Acireale’ in Sicilië erg bekend. Het carnaval van Putignano is gebaseerd op oude rituelen en heeft nog steeds elementen met het vroegere Mediterrane carnaval, zoals de omverwerping van de sociale rollen, het tijdelijk breken van de regels, de bezwerende rituelen afkomstig uit de Magna Grecia met Dionysus.  In de Griekse mythologie is hij de god van de wijn, zijn Romeinse naam is Bacchus. Hij was een graag aangebeden god, toch was men bang voor deze god omdat hij mensen tot waanzin kon drijven. Met zijn wijn wist hij hele volkeren te overwinnen op zijn reis naar Griekenland.

Ook het carnaval van Acireale kan zich buigen over een oude traditie al sinds het jaar 1500, toen had het weliswaar nog het karakter van een spontane demonstratie. Al in het jaar 1600 was er in dit gebied de gewoonte te duelleren met rotte eieren en citrusvruchten, maar dit werd in 1612 verboden wegens teveel gewonden tijdens dit spel. Deze gewoonte bestaat nog wel in het ver gelegen Ivrea. In het jaar 1700 zorgden populaire dichters voor hilariteit door geïmproviseerde rijmen en gedichten, die werden voorgedragen op de weg en op de pleinen. In de 19e eeuw werd de optocht geïntroduceerd, paard en wagen gereserveerd voor de edelen, trokken langs het publiek waarnaar ze confetti gooiden, en op elke hoek werden populaire spelen gehouden. Maar in 1920 was de grote doorbraak voor het carnaval van Acireale, en werd het een sterke toeristische attractie met authentieke folkloristische waarde. In 1930 kwamen de maskers van papier-maché, (het Siciliaanse masker bij uitstek is die van Peppe Nappa, een dwaas dienaar) en vrolijke karren getrokken door ossen omringd met satirische groepen. Er werden ook veel automobielen versierd met bloemen, die wijzen op de rol van Lando tijdens de 19e eeuw. In 1948 treedt dit feest toe tot de meest populaire evenementen op internationaal niveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *