Apulië

Vieste, de parel van de Gargano

De parel van de Gargano is Vieste, gelegen op het uiterste puntje van de Kaap. Hier waar de kleuren van het landschap en de blauwe zee, de aarde omarmt, waar het wit van de smalle straatjes en de huizen alles warmer maakt, waar de toerist geniet van de gulle gastvrijheid door de levendigheid van zijn inwoners, en ook door de lokale produkten en de eerlijke smaken van de goede keuken. Maar sinds heugenis staat Vieste vooral synoniem voor 30 kilometer kustlijn met een kristalheldere zee met mooie zandstranden, adembenemende kliffen, eilandjes, betoverende grotten en mooie baaien, die Vieste overal ter wereld bekend heeft gemaakt.

De wind en de zee hebben de kust van Sfinalicchio tot Pugnochiuso gevormd, zij hebben aanleiding gegeven tot dit unieke landschap met mysterieuze gedeelten, die reden gaven tot verhalen en legendes, zoals die van de witte ‘faraglione’ (een enorme rotspilaar) van Pizzomunno van 25 meter hoog die aan het begin staat van de kust tot Pugnochiuso. Men zegt dat Pizzomunno een visser was die verliefd werd op de mooie Cristalda, dat leidde tot de afgunst van de sirenen, die haar doodde. Door de pijn van het verdriet verstenigde Pizzomunno.

Voor de liefhebbers van de zon, zee, windsurfen, zeilen en het contact met de natuur is dit een waar paradijs. Haar thermische winden en de bijzondere geografische ligging maakt het een van de gebieden met het hoogste percentage dagen met wind per jaar. Vieste is ook een van de oudste steden van de Daunia. De oudheid van Vieste wordt bevestigd door de ontdekking van voorwerpen die aan het licht zijn gekomen door opgravingen. Het land was eeuwen lang vrij van externe invloeden, totdat deze werd belegerd door Turken en piraten. Het Middeleeuws dorp dat bestaat uit een wirwar van smalle steegjes en pleintjes, is zomers vol met mensen, die de talrijke winkeltjes en ateliers bezoeken die tot laat in de nacht open zijn, net zoals de winkels in het centrum, de bars en restaurants dit zijn.

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *