Apulië,  muziek

Adriano Celentano

Ruim een maand geleden vond het festival van San Remo plaats, een belangrijk Italiaans liedjesfestival. Deze keer had Adriano Celentano hier een grote gastrol en werd het festival gepresenteerd door de zanger en zijn vriend Gianni Morandi. Samen zongen zij op de laatste avond van het festival het prachtige lied ‘Ti penso e cambia il mondo’, dat ik graag hier op mijn blog wil laten horen. Ik heb altijd bewondering gehad voor Celentano, een interessant, grappig en apart figuur, met een heel mooie stem en een eigen mening. Hij is inmiddels 74 jaar, velen kennen hem waarschijnlijk van zijn grote succes ’24 mila baci’ in 1961, maar hij heeft daarna nog vele albums gemaakt. In 1972 zong hij een duet met Mina ‘parole, parole’, met wie hij jaren later in 1998 een album uitbracht, dit was een groot succes en hier trok hij voornamelijk mijn aandacht mee, echt een geweldig album. En toen mijn dochter in het jaar 2000 werd geboren, hebben wij haar dan ook Adriana genoemd.

Adriano Celentano heeft de bijnaam ‘Il Moleggiato’, dat letterlijk vertaald ‘de verende’ betekent, wegens zijn manier van dansen. Zijn familie komt oorspronkelijk uit Apulië, Foggia, maar zijn ouders verhuisden jaren terug, zoals vele families deden uit het zuiden toentertijd, naar het noorden van Italië op zoek naar werk. Hij groeide op in Milaan. En is bekend geworden als songwriter, zanger, acteur, en ook televisiepresentator.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *