eilanden/ le isole

De basiliek van San Gavino

Sardinië

Het gaat hier om de grootste Romaanse en oudste kerk van Sardinië, oftewel één van de meest opmerkelijke monumenten van het eiland. Het is een belangrijke plaats van aanbidding in verband met de verering van de relikwieën van San Gavino. De basiliek is momenteel de belangrijkste kerk en parochie van Porto Torres en is gebouwd tussen het jaar 1030 en 1080.

De basiliek is gelegen tussen twee binnenplaatsen waar de twee lange zijden van het gebouw op uitkijken. In de zuidelijke flank bevindt zich de hoofdingang, bestaande uit een 15e eeuws portaal in Gotisch-Catalaanse stijl. De grote boog boven het portaal wordt ondersteund door kolommen en presenteert het bovenste frame dat op twee gebeeldhouwde engelen rust, die elk een eigen wapen hebben.

Het interieur is rechthoekig, verdeeld in drie beuken door twee rijen van bogen ondersteund door 22 kolommen van roze graniet en grijs marmer, voornamelijk uit het Romeinse tijdperk.

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *