eilanden/ le isole,  regionale gerechten en produkten

De “Iris”

Sicilië

De Iris fritta is een Siciliaanse lekkernij, echter buiten dit eiland is deze ‘snack’ tamelijk onbekend. Het wordt voornamelijk in Catania als zowel in Palermo gegeten, de vulling verschilt alleen een beetje. Ik heb er een in Palermo gegeten en ik vond het een soort van kruising tussen een nasibal, qua buitenkant, met die van een oliebol, qua binnenkant.

Helemaal in het midden van de Iris bevindt zich nog een witte crème- of chocolade vulling (Catania) of een ricotta vulling (Palermo). Men zegt hier dat het een soort van snack is tussen de croissant en het middageten in, of tussen het middageten en het avondeten in, maar ik vraag me af hoe je nog honger kunt hebben na deze minstens 2 ons wegende Iris. Het wordt overigens warm gegeten en het is echt erg lekker. Een makkelijke manier van voorbereiden schijnt te zijn: een melkbroodje leeg maken, de crèmevulling erin doen, deze paneren en vervolgens frituren. Maar natuurlijk bestaat er ook een origineel recept van.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *