eilanden/ le isole,  Evenementen Zuid-Italië

Palazzo dei Normanni

Sicilië

Een van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Palermo was toch wel het Koninklijk paleis oftewel het paleis van de Noormannen. Deze werd gebouwd op het hoogste gedeelte van de stad, bovenop een Punische nederzetting, die in 1984 werd ontdekt. Tijdens de Arabische overheersing werd de eerste kern gebouwd, tussen de rivieren Kemonia en Papireto met typisch defensieve kenmerken, daarom werd deze ook wel ‘Qasr’ genoemd, een Arabische term dat behalve een kasteel aanduidde, ook de verrijking van belangrijke militaire taken benadrukte.

Met de komst van de Noormannen in Palermo in het jaar 1072, begon het werk van wederopbouw en uitbreiding van deze plek, wat na de kroning van Ruggiero II of Roger II van Hauteville (de eerste Noormaanse koning van Sicilië) het fort veranderde in het Koninklijk paleis, en het zenuwcentrum werd van de complexe werkzaamheden dat kon leiden tot de bouw van de prachtige Cappella Palatina.

De boogvorm is kenmerkend voor de 12e eeuwse architectuur van Sicilië en werd geïnspireerd door de Islamitische architectuur. Roger II heerste over een gebied dat nog niet zolang geleden deel uitmaakte van de Islamitische wereld en had een bevolking die dan ook deels Moslim was en deels Byzantijns. Vandaar dat Latijn, Grieks en Arabisch de talen waren die aan het hof werden gebruikt. Nergens op Sicilië wordt een zulke perfecte vermenging van Arabische, Byzantijnse en Normandische kunst vertoond. De mozaïeken in de kapel worden beschouwd als één van de mooiste creaties van de Byzantijnse kunst.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *