Apulië

Taranto/Tarente

Apulië

Taranto is de hoofdstad van de provincie en kijkt uit over de gelijknamige Golf, in de Ionische zee. Het wordt de stad van de twee zeeën genoemd, de grote zee en de kleine zee (il Mar Grande e il Mar Piccolo). Il Mar Piccolo karakteriseert de stad Taranto, als je hier binnenkomt, valt deze ‘vreemde’ zee je gelijk op, want het is een grote binnenzee, slechts twee smalle passages verbinden deze met de Grote en open zee waardoor het water niet met elkaar kan vermengen. Verder staat het vol met palen voor het kweken van de mosselen, het zwarte goud van Taranto. Het gaat hier om brakwater, want op de bodem zijn zoetwater bronnen (Citri genoemd) en dit is ideaal voor het kweken van de mosselen.

Door zijn ligging werd deze stad altijd beschouwd als een strategisch belangrijk punt vanuit commercieel, als zowel militair oogpunt, en in de havens lagen altijd marineschepen en vrachtschepen. De oorsprong van deze stad dateert uit 706 voor Christus toen volgens historicus Eusebio da Cesarea, in dit gebied de kolonisten uit Sparta zich hier vestigden. De eerste transformatie van deze stad vond plaats tussen de derde en eerste eeuw voor christus met de komst van de Romeinen. De reconstructie van de burgerlijke en stedelijke geschiedenis is moeilijk te achterhalen door het ontbreken van bewijs, bevindingen of rapporten van bepaalde historische perioden, ook al is het zeker dat het verwoest werd door de moslims in het jaar 927 en de wederopbouw door Niceforo II Foca (Nicephorus II Phocas) begon in 967. In de Angevijnse en Aragonese periode werd de stad versterkt door het dreigende gevaar van de Turken. Er zijn weinig religieuze gebouwen uit deze periode. Alle van de meest indrukwekkende vestingwerken werden vernietigd door het koninklijk besluit van koning Vittorio Emanuele II (Victor Emanuel II) van Savoye. In 1882 werd besloten een maritiem militair arsenaal te bouwen in de kleine zee. De oude Grieken noemden de stad Taras, en de Romeinen noemden deze Tarentum.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *