Apulië,  regionale gerechten en produkten

Ciceri e Tria

Apulië

Ciceri e Tria is een heerlijk vegetarisch gerecht uit de Salento, een echte maaltijdsoep. Het bestaat uit pasta en kikkererwten, maar het bijzondere ervan is dat een gedeelte van de pasta gefrituurd wordt.

Je hebt nodig 250 gram gedroogde kikkererwten, 200 gram vers of gedroogde tagliatelle, 1 knoflookteen, 2 laurierbladeren, 1/2 wortel, zout en olie.

De kikkererwten laat je een nacht weken en daarna afspoelen en in een pan doen of zoals in Apulië, in een soort van terracotta pan doen, die ze pignata noemen. Hier voeg je bij de laurier, knoflook, en de wortel in zijn geheel. De pan vul je ruimschoots met water want later moet hierin ook nog de pasta worden gekookt, en vervolgens laat je deze zo’n twee tot tweeënhalf uur op laag vuur pruttelen. Zout naar eigen smaak toevoegen. Na deze tijd voeg je 2/3 deel van de tagliatelle toe, maar voordat je dit doet verhit je olie in een pan en frituur je de rest van de tagliatelle totdat deze na een paar seconden bruin zijn en leg je deze even op wat keukenpapier. Een paar minuten voordat de tagliatelle gekookt is, voeg je ook de gefrituurde tagliatelle hieraan toe. Het is wel de bedoeling dat deze krokant blijven, dus daarna moeten gauw de borden worden opgemaakt. Nog een scheutje olijfolie hierover en eventueel wat pikante peper en het gerecht kan worden uitgeserveerd!

(als je verse tagliatelle gebruikt bij het frituren dan zal deze meer opzwellen, het is dan het beste deze echt op het laatste moment toe te voegen, anders bestaat het risico dat deze papperig wordt)

laurierbladeren
laurierbladeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *