Evenementen Zuid-Italië,  muziek

Het album Sud van Fiorella Mannoia

Graag vraag ik de aandacht voor het nieuwe album van Fiorella Mannoia genaamd Sud (het zuiden). Geïnspireerd op het boek van Pino Aprile, dat Terroni heet, wat een verwijzing is naar de zuiderlingen in Italië. Het betekent eigenlijk zoiets als landarbeiders maar wordt gebruikt en bedoeld als een beledigende en negatieve aanduiding. Fiorella vond het schokkend te lezen dat wat er in de schoolboeken beschreven stond over de eenheid, weinig te maken had met wat er in werkelijkheid heeft afgespeeld, en probeert met dit album een kleine bijdrage te kunnen leveren om de zuiderlingen hun trots terug te geven. Het betreft hier 12 nummers, het gaat niet alleen over het zuiden van Italië, maar is ook in het algemeen bedoeld, voor al die mensen in de samenleving die onderdrukt of gediscrimineerd worden. ‘Quando l’angelo vola’ is gewijd aan de in 1987 vermoorde president van Burkina Faso, nadat hij in opstand kwam tegen het uitbuiten door de multinationals. ‘Se solo mi guardassi’, is gewijd aan de ‘onzichtbaren’, de buitenlanders in Italië en het nummer ‘Quanne vuo bene’ is een eretribuut aan de stad Napels.

De schrijver van het boek Terroni zet vraagtekens bij de veel gemaakte uitspraak ‘broeders van Italië’. Waarom 150 jaar eenheid vieren terwijl de politieke partijen juist het conflict tussen noord en zuid gebruiken om stemmen te winnen. Een boek voor en over het zuiden. Zijn conclusie is, dat als 150 jaar niet voldoende is geweest om het probleem op te lossen, dat dit dan wil zeggen dat het dan ook aan de wil ontbrak om dit op te lossen. Hij neemt Duitsland als voorbeeld en stelt dat deze ook verdeeld is geweest door de koude oorlog en een muur, maar dat deze toch na 20 jaar weer één zijn geworden, waarom is dit niet gebeurd in Italië?

Fiorella Mannoia, 57 jaar, is vooral bekend geworden na haar optreden bij het festival van San Remo in 1984 met ‘Come si cambia’, en in 1987 met ‘Quello che le donne non dicono’, beide prachtige nummers met mooie teksten.

http://www.youtube.com/watch?v=xQudpkhM_ZE

4 Reacties

 • Dimitri Asciutto

  Sud il tour is echt een prachtig album 2 live CD’s en
  Het concert in dolby 5.1 op DVD.
  Kippenvel krijg je er gewoon van, prachtige teksten.
  Vooral het nummer Viaggio echt heel mooi.

 • Will

  Hallo Sandrina,
  Bedankt om Fiorella Mannoia met haar nieuwe album onder de aandacht te brengen. Ik heb deze cd sinds enkele weken ook binnen en inderdaad ze heeft prachtige teksten.
  Groetjes, Will.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *