Evenementen Zuid-Italië

La Pasquetta

Il lunedi dell’ Angelo of lunedi di Pasqua is de dag na Pasen. Een officiële feestdag door de Italiaanse staat bepaald na de oorlog om het Paasfeest langer te maken. Religieus gezien verwijst de naam lunedi dell’ Angelo naar de dag dat de vrouwen bij het lege graf van Jezus kwamen, waar de engel de opstanding verklaarde. Voor onduidelijke redenen zijn deze feiten van de Paasochtend verplaatst naar de volgende dag. Er is nooit een maandag geweest waar de engel voor de vrouwen verscheen. Deze maandag wordt veelal met familie en/of vrienden doorgebracht. Vaak met een reisje, wandeling of picknick en deze traditie zou een verwijzing kunnen zijn naar de wandeling van de twee discipelen naar Emmaüs, enkele kilometers vanaf Jerusalem.

Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi. Dit betekent dat je de Kerstdagen met je familie doorbrengt maar de Paasdagen met wie je maar wilt. De natuur is prachtig in deze tijd van het jaar en vaak is de temperatuur ook al lekker dus de gelegenheid voor een heerlijke picknick. Auto’s worden volgeladen met ovenschotels, brood en wijn en de gehele familie, van de jongste tot de oudste generatie gaat mee, er wordt een picknicktafel uitgezocht ergens in de bergen om hier de gehele middag al etend en luierend te vertoeven. Ook worden er veelal loterijen georganiseerd in de lokale bars, waar de hoofdprijs een reuze paasei is. In dit paasei zit ook nog een kadootje, ik herinner me dat deze eer een keer aan mijn zwager toekwam en het ei was werkelijk loodzwaar, we hebben er weken van gegeten en in het ei zat toen een wekkerradio!

Buona Pasqua a tutti

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *