Campanië,  regionale gerechten en produkten

Pomodorino Vesuviano

Deze kleine tomaat oftewel de pomodorino del Piennolo del Vesuvio, groeit wel in 18 gemeentes, allemaal rondom de vulkaan Vesuvius en bijna allemaal in het Parco Nazionale del Vesuvio, dit is het nationaal park rondom de meest beroemde vulkaan ter wereld. Het is een van de oudste landbouw produkten van Campanië. Het kweken ervan is een ware kunst en traditie geworden en is veelvuldig gedocumenteerd geweest. Deze pomodorino wordt op 150 tot 450 meter boven de zeespiegel verbouwd, door de afwezigheid van irrigatie, haalt de tomaat het beste uit de vulkanische grond, volgens sommigen halen de wortels van deze tomaat zelfs hun voeding uit het lava van de Vesuvius! De rest is te danken aan de goede verzorging van de landbouwers, die ervoor zorgen dat deze tomaten op de juiste manier worden opgehangen. De pomodorino is zo bekend dat deze zelfs in de Napolitaanse kersstal niet mag ontbreken. Het heeft tevens het DOP keurmerk. Kenmerken zijn de ovale vorm met een puntje aan het einde, de donkerrode kleur, niet zwaarder dan 25 gram, en de intense zoetzure smaak. Ze worden ook wel ‘piennoli’ genoemd. Dit verwijst naar hun speciale manier van bewaren, ‘al piennolo’. (zie het filmpje)

Deze tomaat wordt zowel vers zeer gewaardeerd als in de vorm ‘al piennolo’, door dit langzame rijpen kan deze tomaat heel lang bewaard blijven. Met name bij de Napolitanen is deze vorm zeer populair die hier heerlijke uitnodigende sauzen van maken. Net voordat ze rijp zijn, worden ze in juli/augustus geplukt en dan geconserveerd in een droge, goed geventileerde ruimte en blijven zo wel tot het volgend voorjaar goed. Ook de klassieke fles met tomatenpuree is oorspronkelijk dankzij deze Vesuviaanse families ontstaan en daarna over heel de wereld bekend geworden.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *