eilanden/ le isole

Terre di Corleone

Twintig jaar geleden reden wij achter een militaire colonne aan richting Palermo, deze was gestuurd om aan de maffia een bepaald signaal te geven, dat het nu afgelopen moest zijn en Italië tegen de maffia in opstand kwam. Wij echter gingen de bruidsschat halen van een Siciliaanse die ging trouwen met een familielid in Calabrië. Het was een onrustige tijd en er hing een gespannen sfeer. Onderzoeksrechter Falcone was net een paar dagen daarvoor door de maffia vermoord door een bom onder de snelweg, toen Falcone daar overheen reed, werd de lading op afstand tot ontploffing gebracht. Heel Italië was geschokt, een aantal maanden daarna werd er nog een onderzoeksrechter Borsellino vermoord, deze moorden gaven de aanleiding tot vele arrestaties. Zo werd Toto Riina, de baas der maffiabazen, op 15 januari 1993 gearresteerd, hoofdverantwoordelijke voor de maffiaoorlog in de jaren tachtig en onder andere voor de moorden op de onderzoeksrechters Falcone en Borsellino.

Een van zijn onderkomens, waar hij zijn vreselijke plannen voorbereidde met zijn mannen van Cosa Nostra, is vandaag de dag een agriturismo geworden. Waar vroeger de mercedessen van de bazen stonden, staan nu glijbanen en ander vertier. Het ligt vlakbij het natuurreservaat van Gorgo del Drago en bevindt zich tussen Corleone en het prachtige gebied van Bosco della Ficuzza. (SS 118 km 25+100, Contrada Drago), provincie Palermo. Het is in handen van coöperatie Pio La Torre Libera Terra, deze biedt gastvrijheid met als doel te doen laten vergeten dat Corleone niet meer synoniem staat voor de maffia. Het heeft 16 slaapplaatsen en 90 zitplaatsen in het restaurant. Ondanks de gemoedelijke sfeer, is het dorp en omgeving eigenlijk weinig veranderd, de situatie van vroeger valt nog gemakkelijk voor de geest te halen, een heel aparte ervaring en mooi te combineren met een bezoek aan Palermo.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *