eilanden/ le isole,  Wijnen

Vino Marsala DOC

De Marsala wijn is een rijke en complexe wijn, waar eeuwen van geschiedenis, tradities, ambachten en smaken zich mengen, met als resultaat een veelzijdige wijn met verschillende gezichten. De Marsala wijn is de oudste wijn van alle Italiaanse wijnen en haar naam komt van de stad dat in het Arabisch ‘de deur van Allah’ betekent. Twee eeuwen geleden in 1773 organiseerde de handelaar John Woodhouse uit Liverpool een eerste expeditie vanuit Marsala via de haven van Trapani en nam 70 ‘pijpen’ Marsala wijn mee (een pijp bevatte 420 liter Marsala). Hij richtte ook het oudste enologische Siciliaanse etablissement op, ‘Il Baglio’, dit woord staat inmiddels synoniem voor een etablissement die Marsala wijn produceert. Met het verlopen van de tijd waardeerden de Engelsen steeds meer de Marsala. Deze wordt nu in 35 landen verkocht, het was de eerste wijn die het DOC certificaat kreeg in 1969. Het territorium en het Mediterrane klimaat zijn goed voor de wijnstokken. De Trapanese wijncultuur is de oudste van het eiland, er zijn wijnvazen gevonden in het jaar 300 voor Christus. De haven was een belangrijk handelscentrum met de Egeïsche eilanden, Noord-Afrika en met Spanje.

Wereldwijd wordt de Marsala gebruikt zowel in de keuken als aan tafel, als aperitief of bij een dessert, tijdens de maaltijd, of als vervanging van een sorbet. De Marsala wijn wordt koud, warm of op kamertemperatuur geserveerd. Dit alles door de verschillende verouderingsprocedures en verschillende verwerkingsmethoden, waardoor er verschillende soorten Marsala ontstaan, die afhankelijk van de gebruikte druiven, verschillende tinten heeft. Voor de amber- en goudkleurige worden de witte druifsoorten Grillo, Catarrato, Inzolia en Damaschino gebruikt. Voor de robijnkleurige worden de Pignatello, il Nero d’Avola en de Nerello Mascalese gemengd. Verder kan de Marsala onderverdeeld worden in zoet, droog en half droog. Ook zijn er nog de volgende gradaties:

Vino Marsala Fine: minimaal 1 jaar oud, waarvan 8 maanden gerijpt in houten vaten.

Vino Marsala Superiore: minimaal 2 jaar gerijpt in houten vaten.

Vino Marsala Superiore Riserva: minimaal 4 jaar gerijpt in houten vaten.

Vino Marsala Vergino e/o Soleras: minimaal 5 jaar gerijpt in houten vaten.

Vino Marsala Vergine e/o Soleras Stravecchio e/o Riserva: minimaal 10 jaar gerijpt in houten vaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *