Calabrië,  regionale gerechten en produkten

“Het kaviaar van de armen”: La sardella

Verschillende benamingen kent dit ‘kaviaar’, zoals sardella salata of sardella Calabrese, rosamarina, caviale calabrese en il caviale dei poveri. Het is in ieder geval een typisch produkt afkomstig uit de zeeën van Calabrië, een specialiteit uit de provincie van Crotone, met name uit het plaatsje Crucoli. Het wordt gemaakt van jonge sardines en ansjovis, il bianchetto genoemd, veelal afkomstig uit de Ionische zee.

De net geboren sardines worden in de periode februari/ april gevist.  Deze visjes worden gewassen in zoet water, en enkele maanden tezamen met zout, rode pepers en wilde venkel uit La Sila en een laagje olijfolie, weggezet in terracotta potten. Het ziet er uiteindelijk uit als een rode massa/ pasta, het heeft een hete smaak, afhankelijk van de sterkte van de gebruikte pepers, en een scherpe geur. Het is wel 6 tot 12 maanden te bewaren, mits op een koele plaats. Het is heerlijk op brood of bruschette als antipasto of op de pizza of als vervangend ingrediënt in het bekende spaghetti gerecht aglio, olio e peperoncino! Dit ‘kaviaar’ wordt wegens zijn hoge pikante gehalte altijd in kleine doses gebruikt.

Eén reactie

  • Will Couwenberg

    Hi Sandrina, geweldig lekker in de pasta en op brood.
    Geweldig mooi de laatste verslagen en mijn complimenten voor de prachtige foto’s.
    Groetjes, Will.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *