Apulië,  regionale gerechten en produkten

La Puccia

Een van de meest geliefde lekkernijen uit de Salento is ‘la puccia’. Er zijn zelfs verschillende feesten aan gewijd, zoals ‘la sagra della puccia’, dat in de maand mei plaatsvindt in de prachtige stad lecce. De puccia is eigenlijk niets anders dan een zacht broodje verrijkt met zwarte olijven. Het heeft een diameter van ongeveer 20 tot 30 centimeter, wat makkelijk mee te nemen was voor de arbeiders, die werkten op het land. Vroeger was dit gemakkelijk te bereiden voor de bevolking omdat ze de ingrediënten, zoals het graan, meestal zelf verbouwden en door de aanwezigheid van de zee was het zout ook altijd voorradig. De puccia is een typisch produkt uit de streek Salento, maar in heel Apulië te verkrijgen. Deze wordt bij de maaltijd geserveerd of wordt gevuld met tonijn, provola, of gewoon met tomaat, rucola en mozzarella.

De Puccia wordt hetzelfde bereid als brood, alleen wordt er wat meer olie en water toegevoegd, hierdoor wordt deze krokant als deze nog warm is en zacht wanneer deze afgekoeld is. Dan worden de zwarte olijven toegevoegd en deze maken een essentieel verschil van smaak dan als deze er niet zouden zijn, er kunnen ook gele pompoenstukjes aan toegevoegd worden, wat het geheel nog smakelijker maakt.

Een traditionele versie is die van een zacht brood in de vorm van een bal, nadat deze gaar is, wordt dit brood door wit meel gerold om de puurheid van de heilige madonna aan te duiden. Over dit brood schreef Ortensio Lando (Italiaanse humanist 1510-1558), ‘dit brood is het brood dat de engelen in het paradijs eten’.

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *