Verhalen Sandrina

Malocchio

Onlangs had ik een vis gekocht voor in de vijver, de verkoper wees mij erop dat de vis twee verschillende gekleurde ogen had, waarop ik besloot mijn vis ‘malocchio’ te noemen. De vis heeft om precies te zijn vijf gelukkige uren mogen beleven in mijn vijver en is vervolgens spoorloos verdwenen. Misschien was de naam toch niet zo’n goed idee geweest…

Malocchio betekent letterlijk ‘slecht oog’, een soort van duivelsoog. Het is een vervloeking en dit bijgeloof zit diep in de Zuid-Italiaanse cultuur verweven. Toen ik als jong meisje bij mijn schoonfamilie kwam inwonen in een kleine dorp in Calabrië, wekte dit veel nieuwsgierigheid op, en vele omwonenden kwamen langs om kennis met mij te maken. Ik werd bewonderd, aangeraakt en volop gecomplimenteerd en terwijl dit gebeurde, zag ik mijn schoonmoeder steeds onrustiger worden. Ik volgde haar daarom tot in de keuken waarop zij mij direct zei: ‘farti la corna’, wat betekende dat ik mijn handen moest vormen tot twee horens, zodat ik het onheil nog kon afwenden, want zoveel aandacht dat kon niet goed zijn, hier zat vast afgunst en jaloezie bij, en ik moest daarom goed opletten.

Zij geloven dat via de blik van het oog een soort van vervloeking op je kan worden afgeroepen, waarna je klachten als hoofdpijn of nog ergere lichamelijke klachten kunt krijgen. Ze beschermen zich hiertegen door een hoorn te dragen, die bij voorkeur van rood koraalsteen moet zijn, want dit is een kostbare steen en is dus krachtig genoeg om je te beschermen tegen het ‘mallocchio’, rood want dit staat in vele culturen voor geluk en de hoorn moet bovendien met de hand zijn gemaakt. Deze corno, (curniciello in dialect) staat voor kracht en vruchtbaarheid. Gelovigen dragen een kruis of een heilige om de nek. Ook ik droeg zo’n hoorn om mijn nek, maar desondanks mocht het niet altijd baten. Gelukkig was er altijd wel iemand in de familie die weer wist hoe je deze vervloeking kon opheffen door een aantal spreuken uit te spreken. Je zag dan dat diegene het zwaar kreeg naarmate ze hiermee bezig was en dit uitte zich in moeheidverschijnselen. Na afloop werd me nog gemeld of de vervloeking van een man of vrouw afkomstig was, en vervolgens ging ik weer verder met mijn dagelijkse bezigheden op weg naar het volgende ‘malocchio’.

Sandrina Krijger

 

 

4 Reacties

 • Will Couwenberg

  Hi Sandrina,
  Wat een pech voor je vis zeg.
  Deze kan ook door een kat uit je vijver zijn gehaald of zoals Kristian schreef door een reiger. enkele oplossingen hiervoor zijn uiteraard een nepreiger langs je vijver zetten en Diva trainen dat ze de katten wegjaagd, of Sharon even lenen en bij je vijver neerleggen dan komt er zeker geen reiger en geen kat meer bij je vijver.
  Groetjes, Will.

 • Kristian

  Hier in de buurt zijn alle tuinvijvers leeggevist door de reigers. Bladeren in de vijver helpen niet, want de reiger wacht net zo lang tot de vis tevoorschijn komt. Het schijnt te helpen als je een nep-reiger naast de vijver zet …

  • Sandrina

   Bedankt voor je advies, maar ik heb niet zo’n geluk met vissen, eerst had ik ze in een kom en toen zijn ze eruit gesprongen, nu dit met de vijver… ik denk dat vissen niet voor mij zijn weggelegd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *