eilanden/ le isole

Porto Torres, het kerkje van San Gavino aan zee

Sardinië

Deze kerk van San Gavino of van Balai vind je door Piazza Colombo te verlaten in de buurt van il Porto lungo, op de promenade Scogliolungo en Balai. De kust van Porto Torres is een kalksteenkust geperforeerd door kleine natuurlijke erosies. De kerk bevindt zich op een klif hoog boven de zee. De kerk werd gebouwd rond het jaar 1850 op de plek die traditioneel vereerd werd als de eerste begraafplaats van de heiligen Gavino, Proto en Gianuario.

De kapel die normaal gesloten is, wordt gedurende de hele maand mei geopend wanneer de houten beelden van de drie heiligen zijn overgedragen uit de basiliek van San Gavino. Rond het kleine gebouw en in de omliggende ruimtes bevinden zich drie kamers deels uitgegraven uit de rotsen, waar door archeologisch onderzoek is aangetoond dat het hier grafkamers betrof uit Romeinse en Middeleeuwse tijden. Zichtbaar vanaf de ingang bevindt zich een Romeinse steengroeve, die zich naast de huidige kerk bevindt, dit zou het vermeende graf van de drie martelaren zijn. Tot slot bevindt zich mogelijk achter het altaar een sacellum uit de 7e eeuw.

Het zuiden van Italië roept nog altijd de associatie op met maffia en armoede. Dit beeld wil ik graag genuanceerder zien. Zuid-Italië is een schitterend gebied met prachtige natuur, kunst en cultuur. Ik houd me bezig met de 5 meest zuidelijke provincies, Campanië, Molise, Apulië, Basilicata en Calabrië en de eilanden. Op mijn 17e ging ik voor het eerst naar Zuid-Italië. Het was liefde op het eerste gezicht net zoals dit een jaar later gebeurde toen ik mijn echtgenoot leerde kennen in Calabrië. Ontelbare keren ben ik in het Zuiden geweest en ik heb een tijd bij mijn schoonouders ingewoond. De artikelen die ik schrijf gaan over de cultuurverschillen die mij zijn opgevallen, op een ietwat ironische wijze beschreven.

2 Reacties

  • Sandrina

    Hallo Letizia, deze foto’s heb ik niet zelf gemaakt, de foto’s van Alberobello bijvoorbeeld wel. En zo nog vele andere, leuk om te horen dat je ze waardeert, dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *