eilanden/ le isole

Erice

Op de top van de berg San Giuliano, op 571 meter hoogte, vind je het stadje Erice. De naam is afgeleid van het Siciliaans-Italiaanse woord Eryx, dat berg betekent. Het gebied is van buitengewone schoonheid en is bewoond sinds de tijden van het Boven-Paleolithicum en Neolithicum (de grotten). De stad was eerst onder invloed van de Carthagers, (een Fenicisch volk afkomstig uit de Carthago), met zijn tempel beroemd in de oudheid gewijd aan de cultus van vruchtbaarheid en liefde, en gewijd aan de Fenicisch godin Astarte, aan Aphrodite van de Grieken en aan Venus door de Romeinen.

Vervolgens vochten de Grieken voor zijn immense rijkdom. Erice werd vernietigd tijdens de 1e Punische oorlog door de Cathagers, en toen verhuisden de bewoners naar Trapani. Erice werd in 248 voor Christus veroverd door de Romeinen, die de tempel weer in zijn pracht en praal herstelden en wijdden aan de godin Venus. Het stadje maakte al de bezettingen mee, zoals dit op het hele eiland Sicilië gebeurde, eerst werd het Byzantijns, dan Arabisch en Normaans. De Noormannen herbevolkte de stad en bouwde het beroemde kasteel. In de Middeleeuwen werden kerken en kloosters gebouwd en sindsdien, met uitzondering van een paar barokke paleizen, is dit onveranderd gebleven. Binnen de stadsmuren, waarvan drie Middeleeuwse deuren bewaard zijn gebleven, kan je genieten van de kathedraal, gebouwd in de 14e eeuw, de kerk van San Domenico, het museum en van het prachtige stadje met zijn typisch Middeleeuwse structuur. Er loopt vanuit Trapani een kabelbaan naar Erice.

 

Castello di Venere
Castello di Venere

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *