Campanië

Paestum

Mocht je al zo ver zijn gekomen tot in Pompeii, dan zou je toch echt even verder moeten afzakken richting Salerno. Buiten het feit dat dit ook nog eens een hele leuke middelgrote stad is met een prachtige omgeving, is een bezoek aan Paestum het meer dan waard. Paestum ligt zo’n 40 kilometer vanaf Salerno en maakt deel uit van het Nationaal park Cilento. In het Grieks had het de naam Poseidon, genoemd naar de zeegod, het is de mooiste stad van de Magna Graecia.

Het werd in het begin van de 6e eeuw voor Christus opgericht door de Achaeërs uit Sybaris, die zich vestigden op de vruchtbare vlaktes ten zuiden van de rivier Sele. Aan het einde van de 5e eeuw voor Christus werd het veroverd door de Lucaniërs en in 273 voor Christus werd het een Latijnse kolonie en kreeg het de naam Paestum.

tempel van Hera
tempel van Hera

Vandaag de dag kun je een groot gebied bezoeken, er hangt een betoverende sfeer en het is er meestal niet druk met vele bezoekers. Het is verdeeld in drie gebieden, twee heiligdommen in het noorden en zuiden en een openbaar centrum met eerst de Griekse Agora en dan het forum Romanum. In de twee heiligdommen bevinden zich drie Dorische tempels, deze zijn prachtig bewaard gebleven en dateren uit de eerste helft van de 6e eeuw voor Christus. In het noorden ligt de tempel van Ceres gewijd aan Athena, en dan de zogenaamde zuid-basiliek; de tempel van Hera, en vervolgens de tempel van Nettuno waarschijnlijk gewijd aan Apollo. In het centrum vind je een plein omgeven door openbare gebouwen uit de Griekse- en Romeinse tijd. De oude stad is omringd door muren met vier poorten op de kardinale punten gedateerd tussen de late 4e eeuw en het tijdperk van de Latijnse kolonie (3e eeuw voor Christus). Je kunt ook nog het museum met zijn vele opgravingen bezoeken, www.paestumsites.it/il-museo-archeologico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *