Evenementen Zuid-Italië

Wat betekent een oranje vlag?

Dit is een kwaliteitsmerk, die wordt uitgegeven door de Italiaanse Touring Club, aan kleine dorpjes in het binnenland, die staan voor topkwaliteit en een grote gastvrijheid. Het verkrijgen van dit kwaliteitsmerk wordt gebaseerd op een aantal criteria, waaronder het waarderen van het cultureel erfgoed, bescherming van het milieu, de gastvrijheid, de toegankelijkheid, de beschikking van middelen, de kwaliteit van de accommodaties, horeca en de ambachtelijke produkten. Het merk wordt tijdelijk toegekend, en om de 3 jaar wordt deze opnieuw geëvalueerd.

Deze oranje vlag garandeert de toerist kwaliteit en gastvrijheid en biedt het dorp een waardevol instrument van erkenning. Het bevordert de kennis van vaak onbekende plaatsen en stimuleert om deze te gaan bezoeken en om er zorgvuldig mee om te gaan, juist omdat ze zo kostbaar zijn. Deze vlag is bedoeld om sociale en economische groei te stimuleren door middel van duurzame ontwikkeling van het toerisme. In het bijzonder zijn de doelstellingen: -exploitatie van lokale middelen, -ontwikkeling van de gastvrijheid, -stimulering van de ambachtelijke en lokale produkten, -impuls voor de lokale ondernemers, -versterken van de lokale identiteit.

Dit idee is ontstaan in 1998 en is tot nu toe aan 191 plaatsen toegekend. De regio Apulië heeft er dit jaar twee vlaggen voor Locorotondo (BA) en Oria (BR) bijgekregen, en staat nu totaal op negen oranje vlaggen. Sicilië heeft 1 vlag voor het dorp Sutera (CL). Sardinië heeft er 6: Aggius (OT), Galtellì (NU), Gavoi (NU), Laconi (OR), Oliena (NU) en Sardara (VS). Calabrië heeft er 2: Civita (CS) en Morano Calabro (CS). Basilicata heeft er ook 2: Guardia Perticara (PZ) en Valsinni (MT). Campanië heeft er 3: Cerreto Sanita (BN), Morigerati (SA), Sant’Agata de’ Goti (BN). En Molise heeft ook 3 oranje vlaggen: Agnone (IS), Frosolone (IS), en Scapoli (IS). Een goede reden dus om ook eens het binnenland te bezoeken en niet alleen de kustplaatsen.

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *