Calabrië,  regionale gerechten en produkten

De smaken van Calabrië

Calabrië is een regio gekenmerkt door produkten met veel sterke smaken. De zee, de bijzondere kusten, het binnenland en het klimaat beïnvloeden deze smaken, de aroma’s en geuren. Hierdoor wordt een gerecht een combinatie van geschiedenis, traditie en fantasie. De meest gebruikte ingrediënten zijn de pepers en de rode ui uit Tropea. In Calabrië worden veel produkten onder olie bewaard, zoals ansjovis, pepers, groentes en gedroogde tomaten. Voornamelijk in de berggebieden zoals rond de Aspromonte en La Sila worden veel harde kazen en zachte kazen geproduceerd, zoals de caciocavallo, de mozzarella, de butirro (deze heeft een harde korst met daarin zachte boter), pecorino, ricotta salata en provola.

In typische Calabrese gerechten vind je veel groentes, aubergines, tomaat, paprika, rode ui en bonen. Als antipasti worden vaak de soppressata en de capocollo geserveerd.

De pasta’s zijn zeer belangrijk in deze regio en worden nog vaak met de hand gemaakt, de pasta bestaat uit een simpel deeg van meel, water en zout. Ze gebruiken niet altijd ei erbij. De maccarruni en de fusilli zijn bekende pastagerechten.

Calabrië heeft niet echt een gerenommeerde wijnproduktie, maar er zijn natuurlijk wel een paar DOC etiketten vooral van rode wijnen, waarvan de belangrijkste de Cirò is, een volle wijn smaakvol bij rood vlees. Maar de Cirò kent ook een witte wijn en een rosé.

Een van de belangrijkste typische Calabrese gerechten zijn de Polpette di Melanzane gemaakt volgens een traditioneel recept. Brood, aubergines en geitenkaas zijn de basis voor dit smaakvolle gerecht.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *