Apulië

Italië moet weer gaan ‘vliegen’ (volare)

Dat hij één van de meest belangrijke Italianen is geweest, daar is geen twijfel over mogelijk, maar nu krijgt hij ook de officiële erkenning: Domenico Modugno is toegevoegd in de 75ste volume van het Biografisch Woordenboek in de Italiaanse Encyclopedie Treccani. In de praktijk betekent dit dat de schrijver/zanger uit Apulië behoort tot de meest illustere personages van de natie. Hij, meneer Volare, die met zijn grootste succes, dat bijna een volkslied werd, de weg had vrijgemaakt voor de Italiaanse popmuziek.

Hij verkocht 22 miljoen exemplaren in het eerste jaar en nog veel meer in de 50 jaren daarna. In de VS bereikte de verkoop pieken van meer dan 60.000 kopieën per dag, en het was toen nog niet de tijd dat alles makkelijk online te koop was. ‘Nel blu dipinto di blu’, wat de originele titel van het liedje was, won hij het festival van San Remo in 1958 en vanaf dat moment genoot hij een wereldwijd succes. Nu nog proberen veel zangers en muzikanten, niet eens in het bijzonder Italianen, het als cover opnieuw uit te brengen.

Het item gewijd aan Domenico Modugno, vertelt over het feit dat hoewel hij in Apulië geboren was, hij als Siciliaan of als Napolitaan werd afgeschilderd, want dit werd aanbevolen door Fulvio Calmieri, de directeur van de RAI televisie, die vond dat dit een beter beeld zou zijn voor zijn image in Italië maar vooral voor die in het buitenland, omdat niemand toen de regio Apulië kende en Sicilië wel. Hoe dan ook het was een juiste keuze geweest want men kende zijn naam overal. Hij heeft daarentegen zijn afkomst nooit verloochend. Hij was geboren in Polignano a Mare, provincie Bari in 1928, en vanaf zijn 7e groeide hij op in San Pietro Vernotico (Brindisi), hij is overleden op het eiland Lampedusa in 1994. Hij hield ervan zich te definiëren als Apuliër van geboorte, Siciliaan uit liefde en een geadopteerde Napolitaan. Hij was een echte man van het zuiden, eigenlijk het symbool van wat het oude Koninkrijk van het in tweeën gesplitste Sicilië voorstelde.

Met ‘nel blu dipinto di blu’ oftewel ‘volare’ in 1958 werd een nieuw tijdperk aangekondigd van een land met de oorlog achter de rug, dat zich op de toekomst richtte. Woorden van hoop die ook voor Italië van vandaag de dag goed zouden zijn, een natie die wanhopig behoefte heeft aan het vertrouwen terug te winnen met belangrijke personages zoals Domenico Modugno.

www.suditalianews.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *